Comissió parlamentària

El Parlament posa en marxa el procediment per sancionar Dalmases

El diputat de Junts reconeix per carta que va intimidar la periodista del ‘Faqs’ de TV-3

  • Cas Dalmases: parlen cinc afectades més: «Vaig patir humiliacions i intimidació»

  • Escolta els àudios de les dones que denuncien «abús de poder» de Dalmases

  • La invisible gota malaia que topa amb un mur social i judicial

El Parlament posa en marxa el procediment per sancionar Dalmases

MARIONA PUIG / ACN

5
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tres mesos i mig després que es publiqués la intimidació del diputat de Junts Francesc de Dalmases a una periodista del programa ‘Faqs’ de TV-3, el Parlament ha posat en marxa el procediment per estudiar la sanció pel seu comportament. Els grups han convingut «per consens» que els fets, acreditats per diferents informes tant de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com del partit, contravenen el codi de conducta que concerneix tots els parlamentaris, així que a partir d’aquest dijous la comissió de l’estatut del diputat inicia els treballs per determinar si són punibles i en quin grau. Dalmases va dimitir la setmana passada de la direcció de Junts, però manté el seu escó.

La deliberació de la comissió s’ha fet a porta tancada i ha començat marcada per les noves informacions publicades per EL PERIÓDICO en les quals altres dones manifesten haver-se sentit perjudicades pel comportament del diputat, a qui atribueixen «mòbing», «abús de poder» o insistència indesitjada per quedar amb elles. El president de la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas, membre també de Junts i pròxim tant a Dalmases com a la presidenta suspesa de la institució, Laura Borràs, ha argumentat a l’inici de la sessió que, ja que és la primera vegada que s’aplica el codi de conducta i el que ara es faci marcarà un precedent de cara al futur, el més convenient era tractar l’assumpte amb caràcter reservat, proposta que ha sigut compartida per unanimitat.

¿Quins passos inclou el procés que s’ha posat en marxa per sancionar el diputat? D’entrada, la comissió ha sol·licitat a la Cambra l’informe que va elaborar la direcció de TV-3 i l’acta de la compareixença de Dalmases a la comissió de la CCMA per incorporar-los en la investigació parlamentària. A més, es donarà la possibilitat al diputat de comparèixer per explicar-se, tot i que en aquests moments està de baixa mèdica. El format de l’audiència no té per què ser presencial, sinó que es pot fer per escrit. De fet, ell mateix ja ha enviat una carta a la comissió en què reconeix els fets. Amb tota aquesta informació, l’òrgan haurà d’elaborar un dictamen en què pot proposar-ne una sanció, tot i que l’abast d’aquesta serà decidit per la taula del Parlament. Una de les incògnites és si els grups tancaran files o bé presentaran un informe alternatiu a aquell que elabori Cuevillas.

El xoc amb Cuevillas

I és que el que ha generat més controvèrsia abans d’afrontar la deliberació han sigut els dubtes manifestats pel mateix Cuevillas, que considera que els lletrats del Parlament haurien d’haver emès un informe sobre com procedir. La Mesa ho va rebutjar perquè considera que la comissió està facultada, com estableix el codi de conducta, per estudiar els fets i elevar, prèvia audiència del diputat en qüestió, una proposta de sanció que, llavors sí, l’òrgan rector de la Cambra ha de ratificar.

Cuevillas ha insistit que hi ha dubtes sobre el fet que el codi de conducta «no té rang jurídic» per poder imposar sancions i sobre fins on arriba la condició de diputat. També ha assenyalat que hi ha d’haver una «gradació» de les sancions que podrien ser aplicables i que, ha esmentat, van des de l’amonestació pública a una multa d’entre 600 i 12.000 euros. La setmana passada, el diputat de Junts ja va dir públicament que ell considerava que la conducta de Dalmases no era «punible», que el codi de conducta era un «nyap» i va remarcar que els fets –va agafar pel braç la periodista i la va esbroncar amb crits i insults en un camerino per l’entrevista que s’havia fet a Borràs– es van produir fora de la institució.

ERC, la CUP i els comuns li han criticat precisament aquest posicionament, que consideren que no pot fer en nom de la comissió. Aquests tres grups defensen que el codi de conducta «és clar» i que és competència de la comissió verificar si s’ha contravingut i les possibles conseqüències, per la qual cosa no s’ha de «delegar aquesta responsabilitat» als serveis jurídics. També han lamentat que l’òrgan hagi trigat tant temps a convocar-se i han recordat la pressió exercida –van registrar la petició per forçar una data– perquè es materialitzés. Ara, asseguren, la comissió hauria de treballar «sense urgència», però de manera «àgil».

Els comuns han recordat, a més, que Junts, com la resta de partits, van votar a favor del codi de conducta i que el que no és acceptable és que, quan s’ha d’aplicar i en funció del cas, es consideri dir «que no val». «Els grups han de ser coherents. Si no, sembla que prenem posicions ‘ad hoc’», ha advertit el diputat David Cid. En canvi, Cs i PPC sí que han compartit alguns dels dubtes manifestats per Cuevillas i han defensat que els lletrats s’hi haurien d’haver pronunciat. El diputat Nacho Martín-Blanco (Cs) ha manifestat, a més, que el Parlament no es pot «erigir en un tribunal de la santa inquisició» i que l’«escarni públic» que està patint Dalmases per la seva actuació «ja és prou important».

Notícies relacionades

Més equilibris ha fet el PSC; el seu diputat David Pérez és secretari de la mesa de la comissió que presideix Cuevillas. El socialista ha defensat els dubtes per impulsar el procediment i la importància que hauria tingut comptar amb un informe jurídic de la Cambra, però alhora ha assenyalat que els articles 7 i 8 del codi de conducta, els que fan referència a l’actitud exemplar i la relació amb els mitjans de comunicació, són clars.

A més del cas de Dalmases, la comissió també ha analitzat la conducta dels diputats de Vox Ignacio Garriga i Alberto Tarradas per vincular immigració i delinqüència i per llançar insults contra Borràs. En aquest cas, la mesa del Parlament sí que ha accedit a sol·licitar un informe als lletrats sobre fins on pot llegar la llibertat d’expressió en seu parlamentària i la comissió encara no ha posat en marxa el procés sancionador a l’espera d’aquest document.