La situació interna de Junts per Catalunya

Turull dona per tancat el cas Dalmases i no creu que hagi de deixar l’escó

El secretari general de JxCat eludeix valorar les denúncies de dones sobre el diputat

L’exconseller nega divisions internes en el partit i adverteix que «la roba bruta es renta a casa»

  • Cas Francesc de Dalmases, en parlen cinc afectades més: «Vaig patir humiliacions i intimidació»

Turull dona per tancat el cas Dalmases i no creu que hagi de deixar l’escó

David Zorrakino / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha donat per tancat el cas Dalmases vinculat a la figura del diputat del partit que va esbroncar una periodista de TV-3 i ha sigut assenyalat per diputades del partit i per persones del seu entorn per pràctiques d’abús de poder. Segons ha afirmat Turull en una entrevista a Catalunya Ràdio, Dalmases ha demanat «diverses vegades» disculpes i va assumir la seva responsabilitat apartant-se d’una comissió parlamentària i de la vicepresidència del partit. «Per unanimitat ho vam donar per tancat», ha afirmat.

Turull talla així la via a les bases del partit que plantejaven que Dalmases deixi el seu escó. «Quan dic que està tancat ja li contesto», ha respost a la pregunta de si ha de deixar el Parlament. Sobre les denúncies de dues diputades de Junts de pressions de Dalmases, Junts ha insistit: «Aquesta és una qüestió que va sortir, he parlat de com es va produir una situació amb aquestes diputades i donem el cas per tancat». Turull no ha aclarit a quina situació es refereix, més enllà de dir que parla del que «va sortir en els mitjans». «Ni elles mateixes tenien interès en què sortís públicament, són episodis que un viu, i ja està», ha conclòs.

En relació amb les cinc dones que també han denunciat conductes inapropiades de Dalmases, segons va publicar EL PERIÓDICO, el secretari general de Junts ha respost, a la pregunta de si li consta: «No, escolti, és un reportatge periodístic amb persones sense noms ni cognoms, entendrà que no m’hi fiqui». «No resto valor a la tasca de la Sara [González], però no em consten, és a dir, diguem-ho d’una altra manera, ¿m’ha trucat alguna d’aquestes cinc persones? Cap s’ha posat en contacte».

El dirigent de Junts ha admès que aquesta polèmica «no és agradable per a ningú, es parla de persones que coneixes, són situacions complicades, s’han pres decisions que no són menors».

Equidistant respecte a Borràs i Oranich

Preguntat per les pressions que l’advocada Magda Oranich –encarregada d’elaborar l’informe sobre el cas a petició del partit– ha denunciat pressions a crits per part de la presidenta del partit, Laura Borràs–, Turull ha elogiat la figura d’Oranich, però s’ha mostrat equidistant: «No sé si podem parlar en termes de pressió, és la paraula de Laura Borràs i la paraula d’Oranich, insisteixo, donem per tancat aquest tema, hem de mirar endavant». «La roba bruta es renta a casa», ha reclamat.

Turull ha afirmat que hi ha ordre a Junts «en el 99% dels casos» i ha negat rotundament que hi hagi divisió arran de la sortida del Govern. «No i de cap manera, no és així, els partidaris de seguir en el Govern han tingut una actitud elogiosa». També ha assegurat que la seva relació amb la presidenta del partit, Laura Borràs, no s’ha vist perjudicada pel cas Dalmases.

Sobre un compte de Twitter fals que suposadament estaria en mans d’un col·laborador de Borràs, Turull ha afirmat que ha parlat amb ell i li ha afirmat que denunciarà els fets, que nega. Turull ha deixat el cas en mans de la comissió de garanties del partit.

Pressupostos i Convergència

Notícies relacionades

El secretari general de Junts ha afirmat que està disposat a negociar els Pressupostos del Govern i no ha posat com a condició prèvia, com va afirmar setmanes enrere el partit, que es debati una qüestió de confiança. Entre les condicions que ha apuntat, sense detallar-les, una possible rebaixa d’impostos i ajudes a empreses per afrontar l’augment de preus així com ajudes socials.

Preguntat pels informes de la fiscalia Anticorrupció sobre el cas de corrupció a Convergència, Turull –que va ocupar càrrecs de relleu a CDC– ha afirmat: «A misses dites pots fer les valoracions que vulguis, jo no sabia res d’aquestes suposades presumptes pràctiques, que han d’anar ara a judici. Si ho hagués sabut, evidentment les hauria denunciat».