Convulsió en el partit

Càrrecs territorials de Junts exigeixen ordre intern per afrontar les eleccions municipals

Al·leguen que teixir una bona xarxa de regidors i alcaldes amb vocació institucional permetria compensar l’abrupta sortida del Govern

Càrrecs territorials de Junts exigeixen ordre intern per afrontar les eleccions municipals

QUIQUE GARCÍA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Un clam recorre les agrupacions locals de Junts: «¡Ordre, sisplau!» La proximitat de les eleccions municipals, que se celebraran el maig vinent, fa saltar totes les alarmes entre els que es juguen el ser o no ser en aquests comicis crucials per a un partit amb dos anys de vida. Per això, exigeixen a la direcció que cessin les polèmiques internes i que JxCat se centri a oferir una proposta atractiva als electors. Mentrestant, el secretari general, Jordi Turull, mira d’apagar tots els focs interns amb reiterades crides a la unitat i a la discreció.

El recent consell nacional de partit, que agrupa totes les bases territorials, ja va abordar aquest debat. L’exigència del poder local és molt clara: ordre intern, fi de les polèmiques, rumb clar i fins i tot –si és necessari per aclarir el futur– elecció d’un candidat a la Generalitat que visualitzi un lideratge en cas d’avanç dels comicis catalans. Però, abans que tot això, cal que el partit sigui notícia no per Francesc de Dalmases o els tuits anònims que es llancen per defensar la presidenta de les sigles Laura Borràs, sinó per l’oferta que planteja de cara a les eleccions. I és que després de sortir del Govern, la presència que pugui tenir Junts als ajuntaments es converteix en determinant, gairebé una qüestió de vida o mort, i les expectatives no són encoratjadores en vista de l’escàs paper de la formació en espais clau com l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els fitxatges no perillen

Per això, els quadros que es juguen mantenir o perdre la representació al territori reclamen un pla urgent per mirar de competir amb ERC en els comicis municipals. Hi ha un pla previ, elaborat des de fa mesos, de fitxatges a l’espai del PDECat, per aconseguir atraure cap a Junts alcaldes i alcaldables postconvergents. Una operació que, segons fonts de la formació, no corre perill malgrat els trontolls interns que ha exhibit JxCat des de l’estiu, ja que es va forjar prèviament.

Però perquè aquests fitxatges se sentin còmodes accedint a formar part de Junts –mitjançant marques blanques, amb pacte posterior de cara a les diputacions provincials–, és precís –afirmen les fonts consultades– que el partit hi posi ordre de manera immediata.

Un futur incert

Una altra cosa és el futur de les batalles entre sectors interns a Junts. I els menys optimistes creuen que malgrat aquesta crida a l’ordre per part dels alcaldables, i malgrat que Turull mira de pilotar la nau posant-hi vaselina, pau i discreció, la batalla a les files no té solució si no és mitjançant una catarsi final en forma de congrés extraordinari o d’una decisió executiva que resolgui el conflicte intern.

Notícies relacionades

Altrament, la tensió es cronificarà. I se succeiran les reunions de la direcció executiva en què s’intercanvien retrets amb molta contundència entre Borràs i els seus i els que no en volen deixar passar ni una més a aquest sector i plantegen, com va avançar EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, un pla per arraconar-los.

En aquest sentit, els que preferien seguir al Govern –els exconsellers i els pragmàtics, molts amb antecedents a CiU i el PDECat– creuen que la millor manera de parar els peus a la idea de Borràs de convertir Junts en un «moviment d’alliberament nacional» sense lligams institucionals autonomistes, és aconseguir una bona xarxa de regidors i alcaldes que facin de Junts un partit amb una vocació institucional incompatible amb un partit vertical i personalista.