Crisi institucional

Sánchez demana al PP que compleixi la llei i obvia la seva «estratègia d’embrutar el debat del CGPJ»

El Govern no rebat als populars la seva acusació sobre la suposada reunió amb Puigdemont per negociar la sedició

«No podem naturalitzar que Feijóo incompleixi la Constitució», assenyalen a la Moncloa

Sánchez demana al PP que compleixi la llei i obvia la seva «estratègia d’embrutar el debat del CGPJ»
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

«No caurem a la trampa. El nostre to serà calmat. L’agressivitat els hi deixem a ells», deia un assessor de Pedro Sánchez aquest dimecres després de veure l’estratègia que el PP ha començat a aplicar per justificar la seva ruptura de les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La direcció del partit conservador va incloure en el seu argumentari d’aquest dimecres una pàgina sencera dedicada a «l’alfombra vermella a Puigdemont», amb referència al suposat oferiment que el Govern hauria fet a l’expresident per reduir el delicte de sedició i que ell se’n beneficiés si algun dia torna a Espanya. La presumpta proposta la va donar a conèixer el dirigent independentista en una carta que va publicar diumenge a les xarxes socials.

Tots els polítics del PP estan repetint aquestes últimes hores amb diferents paraules la idea que es plasma en l’argumentari de Génova: «El mateix Sánchez que prometia que portaria Puigdemont de tornada a Espanya per posar-lo a disposició de la justícia, ara va a Brussel·les a oferir-li indults i canviar la llei per reduir la pena». Fonts de la Moncloa consideren que el PP ha optat per l’«estratègia d’embrutar el debat del CGPJ» per «mirar de confondre els ciutadans» i amagar el que és «obvi»: «Alberto Núñez Feijóo, el presumpte líder moderat, incompleix la Constitució. Com a societat, no podem naturalitzar que està vulnerant ni més ni menys que la Carta Magna».

Falta d’equip

Al Govern creuen que aquest nou xoc amb el líder popular ha posat de manifest que Feijóo està «sol», «sense equip». «Des que ell parla divendres, ningú més surt a justificar la decisió de trencar les negociacions fins dilluns», remarquen fonts de l’Executiu. A més, aquest episodi, afegeixen, arriba després del «fracàs amb el seu pla d’abaixar impostos», amb referència a la dimissió de la ultraliberal primera ministra britànica Liz Truss, i de l’«error de burlar-se del límit ibèric» del gas, que el PP va qualificar durant setmanes com a «estafa ibèrica». Malgrat aquesta àcida crítica, Brussel·les ha arribat a estudiar la possibilitat d’estendre a tota la Unió Europea l’excepció permesa a Portugal i Espanya per posar un límit al preu del gas utilitzat per generar electricitat, i així contenir la inflació.

A l’Executiu no volen avançar esdeveniments sobre com es pot reprendre la negociació amb el PP per desbloquejar el CGPJ i estan mirant de mantenir el focus a denunciar els problemes de «lideratge» que aquest assumpte ha comportat al president dels populars, que va prendre la decisió de trencar les negociacions del CGPJ entre pressions d’Isabel Díaz Ayuso i alguns mitjans conservadors.

Ni tan sols volen aclarir si Sánchez s’atrevirà finalment a nomenar els dos magistrats del Tribunal Constitucional que li toca escollir al Govern si els vocals del CGPJ no fan el mateix amb els dos que li correspon designar a aquest òrgan. El Constitucional es renova per terços i al juny va caducar el mandat de quatre dels seus membres. «Esperarem a veure què fan els jutges conservadors [del CGPJ], que es reuneixen aquesta nit de dimecres», van afirmar fonts de la Moncloa sobre la possibilitat que el poder judicial acabi anomenant el parell que li toca.

«El senyor X»

Notícies relacionades

L’estratègia del Govern va quedar patent en la tradicional sessió de control al Govern. Des del primer minut de la jornada parlamentària, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, va mirar de portar la discussió cap a la suposada negociació de l’Executiu amb l’expresident Puigdemont sobre el seu futur judicial: «¿Qui és aquest nou senyor X del PSOE que va anar a veure Puigdemont?», va llançar a Sánchez. El president del Govern va obviar la pregunta i no va modificar el seu to. El mateix silenci i actitud que replicarien minuts més tard les vicepresidentes Nadia Calviño i Teresa Ribera i els ministres Fernando Grande-Marlaska (Interior) i Pilar Alegría (Justícia) davant els interrogatoris similars que els van fer els diputats del PP en les seves respectives preguntes parlamentàries. 

Sánchez sí que va demanar a Gamarra que el PP «compleixi la Constitució», però en cap moment va retreure als conservadors haver-se aixecat de la taula de negociació per renovar aquest òrgan. Ni ell ni cap dels vuit ministres que el van seguir, fins que li va arribar el torn a Bolaños, principal negociador en aquest assumpte amb el PP. El ministre de la Presidència va recordar que el PSOE va renovar el CGPJ el 2013, malgrat que governava Mariano Rajoy (PP) i estaven en contra de moltes de les mesures que va impulsar. Tot seguit, va remarcar que la decisió de Feijóo deixa el seu lideratge «tocat, probablement enfonsat» i el va acusar d’agreujar «una crisi institucional». Curiosament, va ser en una rèplica a una pregunta de Vox. No del PP.