Política exterior

Feijóo es dona un respir amb la primera gira internacional com a líder del PP

El president dels populars visitarà entre els dies 4 i 11 l’Uruguai, l’Argentina, Xile i l’Equador

El viatge arriba després de viure la seva primera crisi interna per com ha gestionat la ruptura pel CGPJ

Feijóo es dona un respir amb la primera gira internacional com a líder del PP
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Aquestes últimes setmanes, els assessors d’Alberto Núñez Feijóo treien importància a la bona relació de Pedro Sánchez amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Layen, i amb el canceller d’Alemanya, Olaf Scholz. Deien a la seu de Gènova que a ells el que els importa de veritat és que Feijóo sigui «estimat pels espanyols» –per ara, a les enquestes– i no tant pels mandataris estrangers. «Sánchez se’n va a Brussel·les a agafar aire. Fuig de la dura realitat que té al seu país», afirmava un membre de l’equip del líder del PP.

Calcant aquest llenguatge, es podria dir que Feijóo se n’anirà a ‘agafar aire’ durant una setmana a Llatinoamèrica, on visitarà l’Uruguai, l’Argentina, Xile i l’Equador. Després de patir la seva primera crisi interna per com ha gestionat la ruptura amb el Govern per negociar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), pot ser que li vagi bé aquesta petita ‘fugida’ entre els dies 4 i 11 d’aquest mes.

Oblidant ja l’analogia, és habitual que el líder de l’oposició espanyola realitzi una gira per aquesta regió. La van fer el socialista José Luis Rodríguez Zapatero (novembre del 2003) i també el popular Mariano Rajoy (el desembre del 2003 i el desembre del 2007). Ara Feijóo s’afegeix a aquesta ‘tradició’, en la qual els dos partits coincideixen per dues raons principals: per donar-se a conèixer als dirigents i perquè en aquests països hi ha centenars de milers d’espanyols residents que també voten. Segons el cens de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a data d’1 de setembre, a l’Argentina hi ha 435.322 electors espanyols; a l’Uruguai, 59.512; a Xile, 57.240; i a l’Equador, 40.802.

Els canvis legals

Fa setmanes que el president dels populars organitza la que serà la seva primera gran gira internacional, conscient que aquesta faceta és la que menys desenvolupada té. Ha escollit aquesta zona perquè juga amb l’avantatge de l’idioma (no parla anglès fluid) i perquè ja coneix l’Uruguai i l’Argentina. Els va visitar quan era president de la Xunta de Galícia. A aquest segon país van emigrar més d’un milió de gallecs des de finals del segle XIX i fins a la passada dècada dels 70, i és una etapa obligada per a qualsevol cap de la Xunta.

De fet, el successor de Feijóo a Galícia, Alfonso Rueda, ha viatjat ja a aquests dos països aquest mes d’octubre. Recentment hi ha hagut dues noves lleis que han elevat encara més l’atractiu del vot a l’estranger. D’una banda, la supressió de tot el procés burocràtic per poder exercir aquest dret (l’anul·lació de l’anomenat «vot pregat») i, d’altra banda, la llei de memòria democràtica permetrà aconseguir la nacionalitat als fills i nets d’emigrants espanyols, de manera que podran votar en les eleccions generals i autonòmiques que toquen l’any vinent.

«Fòrums empresarials»

A l’Uruguai, Feijóo s’entrevistarà amb el seu president, el conservador Luis Lacalle, a qui ja va conèixer personalment el gener del 2020, quan encara no havia sigut investit. També es veurà amb l’expresident socialdemòcrata Julio María Sanguinetti, que va estar en el càrrec entre 1985-1990 i 1995-2000. Segons fonts del PP, el líder dels populars pronunciarà una conferència a la Universitat Catòlica, a Montevideo. I a la capital i també als altres tres països participarà en un «fòrums empresarials», dels quals Gènova encara no ha donat detalls.

Notícies relacionades

A l’Argentina, es veurà amb l’alcalde de Buenos Aires, Horacio Rodríguez Larreta, i amb l’expresident Mauricio Macri, tots dos de l’espai més a la dreta de la coalició Junts pel Canvi. Interessant combinació de cites en un moment en què els dos polítics estan en una competició silenciosa sobre si fan els dos el pas per presentar-se a les primàries. Les eleccions seran l’octubre de l’any que ve.

A Xile, es veurà amb el president del Senat, el socialista Álvaro Elizalde, i els líders de la coalició de centredreta Chile Vamos. I, a l’Equador, es reunirà amb el conservador Guillermo Lasso, president des de maig del 2021. Feijóo pronunciarà sengles conferències en universitats de Santiago i Quito.