Al Congrés

La CUP s’alia amb Teresa Rodríguez per portar les reclamacions andalusistes als Pressupostos

La líder d’Endavant Andalusia presenta esmenes als comptes a través de la formació independentista, del BNG i de Compromís

zentauroepp52132894 17 12 2019 los diputados de la cup en el congreso de los dip200204172204

zentauroepp52132894 17 12 2019 los diputados de la cup en el congreso de los dip200204172204 / Ricardo Rubio - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Entre les gairebé 6.000 esmenes presentades als Pressupostos Generals de l’Estat s’hi pot trobar de tot. Propostes per ampliar el nombre de psicòlegs, finançament per arreglar una tram de carretera a tal o tal província, canvis legislatius per regular els preus dels lloguers i ajudes per protegir el flamenc. Res sorprèn. O, sí, perquè resulta que aquesta última –destinar 5.000 euros a un Pla de recuperació del sector del flamenc a Andalusia– és una de les vuit esmenes de marcat caràcter andalusista registrades per la CUP. I no és que els dos diputats independentistes, Mireia Vehí i Albert Botran, s’hagin confós, sinó que han arribat a una aliança amb la líder d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, per portar fins al Congrés les seves reclamacions pressupostàries.

En els tres anys de legislatura, la CUP no ha presentat mai esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat. Ni el 2020, ni el 2021. Aquest any, però, ha sigut diferent. La CUP, igual com el diputat de Compromís, Joan Baldoví, i el del BNG, Nestor Rego, s’han posat a disposició d’Endavant Andalusia per mirar d’introduir en els comptes públics de l’any vinent algunes de les seves propostes. Després de les eleccions andaluses del mes de juny passat, el partit de Rodríguez va perdre l’escó al Senat per designació autonòmica. Fins aquest moment, aquesta era la veu que tenien a les Corts Generals per influir en les polítiques nacionals.

Ara, l’única fórmula per a la líder d’Anticapitalistes és buscar aliances amb altres formacions que facin d’altaveu de les seves reclamacions a la capital espanyola. Rodríguez va explicar fa uns dies que entre les esmenes que han registrat la CUP, el BNG i Compromís es mobilitzen prop de 800 milions d’euros per a Andalusia. Això sí, no es va mostrar gaire esperançada que tirin endavant, ja que els diputats andalusos del PSOE, PP, Vox, Unides Podem i Cs «votaran el que diguin els seus partits amb seu a Madrid».

Infraestructures i museus

Notícies relacionades

«Des de l’any 2000 no hi ha cap andalusista al Congrés dels Diputats i, tot i que hi ha 102 representants dels andalusos i andaluses a les Corts Generals (61 diputats al Congrés i 41 al Senat), gairebé no se sent parlar de la majoria dels problemes dels ciutadans i ciutadanes d’Andalusia», va assegurar l’exsenadora d’Endavant Andalusia Pilar González. Per intentar canviar la situació, van registrar la setmana passada més de 40 esmenes a través de les formacions aliades.

En concret, la CUP va presentar vuit esmenes que suposen una mobilització de més de 40.000 euros. Botran, que firma les propostes de la CUP, planteja la creació d’un fons de 5.000 per a la protecció del flamenc, 6.000 euros per a la rehabilitació del Museu Arqueològic de Sevilla, 18.000 euros per a la realització de diferents estudis sobre la planificació de línies de tren entre Granada i diferents punts de la comunitat autònoma i 3.000 euros més per analitzar la situació de la xarxa de rodalies al sud de Còrdova.