Debat a la Cambra baixa

¿Quin preu posen els socis del Govern per aprovar els Pressupostos?

Aquest dimecres es debatran al Congrés les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Cs, Junts i altres grups

¿Quin preu posen els socis del Govern per aprovar els Pressupostos?
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els Pressupostos Generals de l’Estat afrontaran aquest dimecres el seu primer examen al Congrés: el debat de totalitat. El Govern de coalició acudirà a la cita tranquil, amb el coneixement que els seus socis parlamentaris habituals li permetran superar les esmenes del PP, Vox, Cs, Junts i altres formacions que volen tombar el projecte de comptes públics per a l’any vinent. Això sí, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, escoltarà com els seus aliats habituals van posant preu al seu suport final als Pressupostos des de la tribuna del Congrés.

A l’espera que ERC, PNB, EH Bildu, Més País, Compromís i altres formacions detallin totes i cadascuna de les seves exigències, ja han anat desgranant quines seran les seves principals peticions:

ERC

ERC va renunciar divendres passat a registrar una esmena a la totalitat als Pressupostos. Això sí, va avisar que són «molt lluny» de donar el seu suport als Comptes i consideren que hi ha un «ampli marge de millora». A través d’un comunicat, els republicans catalans van anunciar que entre els assumptes que posaran sobre la taula hi ha la qüestió de la llei de vivenda, actualment bloquejada al Congrés. El PSOE s’ha mostrat obert a reobrir les negociacions amb ERC.

D’altra banda, van apuntar la necessitat d’incloure en els Pressupostos «reformes estructurals» per canviar el model energètic, reformar el finançament autonòmic i local i afrontar l’emergència social que es viu actualment. També van posar èmfasi en la necessitat que s’executi tota la inversió pressupostada per a Catalunya.

EH Bildu

EH Bildu ha aplaudit que en les últimes setmanes hagi aconseguit amb el Govern unes «bases suficients» per permetre que continuï la tramitació dels Pressupostos, però en la formació ‘abertzale’ deixen clar que «totes les opcions segueixen obertes». És a dir, l’Executiu s’haurà de guanyar encara el seu ‘sí’ definitiu als Comptes de l’any vinent. La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, va apuntar dilluns passat que posaran l’accent en millorar les mesures que «redundin en l’escut social». Tot i així, va preferir mostrar-se prudent i no detallar quines seran les seves exigències.

PNB

En aquesta fase prèvia al gruix de la negociació pressupostària, el PNB ja ha aconseguit dues de les seves exigències: renovar la Quota basca i aconseguir el compromís del Govern que es transferiran les competències al País Basc sobre diverses línies de rodalies. Tanmateix, el portaveu del partit al Congrés, Aitor Esteban, va afirmar que buscaran «més acords polítics» amb l’Executiu en els pròxims mesos a canvi del seu suport final als Pressupostos.

Més País

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha reconegut que són uns «bons Pressupostos», però que resulten «francament millorables». En aquest sentit, ha detallat que intentaran negociar amb el Govern la creació d’un Observatori Nacional de Trastorns Alimentaris; la posada en marxa d’un ‘MIR judicial’; que es dobli l’oferta de places per a psicòlegs públics el 2023; i posar en marxa la gratuïtat universal dels menjadors de les escoles públiques i concertades.

Altres partits

Els Pressupostos de l’any passat van ser recolzats també per diversos grups minoritaris que ja han posat les seves condicions sobre la taula per revalidar aquest suport. Compromís reclama una millora del finançament de la província d’Alacant, un increment a Rodalies i transport metropolità, així com en cultura. Terol Existeix demana que es porti fins al «límit màxim» les ajudes als costos laborals per a les empreses de Terol, Conca i Sòria.