Enquesta del Gesop

Sondeig Catalunya: els votants de Junts aposten per aprovar els Pressupostos d’Aragonès

Quatre de cada 10 catalans prefereixen que el Govern pacti els comptes amb el PSC, però tres de cada 10 optarien per JxCat

  • El PSC consolida el seu avantatge i ERC s’imposa a Junts després de la ruptura del Govern

  • El 40% dels catalans culpen Junts de la ruptura del Govern

  • Els catalans, dividits entre eleccions o pactes per continuar la legislatura

  • El 60% dels catalans no donen per acabat el procés malgrat la ruptura entre ERC i Junts

Sondeig Catalunya: els votants de Junts aposten per aprovar els Pressupostos d’Aragonès
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Els Pressupostos de la Generalitat del 2023 s’han convertit en la primera gran prova de foc del nou Govern d’ERC en solitari. La precària debilitat parlamentària de l’Executiu ja sense Junts podria obligar Pere Aragonès a prorrogar els Comptes en vigor si els postconvergents insisteixen a no asseure’s a negociar, i si el president manté el veto al PSC, que no deixa d’oferir-se diàriament per arribar a acords. Enmig de tant tacticisme partidista, l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per a EL PERIÓDICO mostra com 7 de cada 10 catalans reclamen que hi hagi uns nous Pressupostos, però aquesta àmplia majoria es divideix a l’hora d’escollir els socis.

El 38,5% dels enquestats aposten perquè els Comptes s’aprovin amb el suport del PSC i En Comú Podem, mentre que el 30,7% prefereixen que ERC s’entengui amb les altres dues forces independentistes: Junts i la CUP. Només el 14,4% advoca per prorrogar els Pressupostos vigents, que, podem recordar, van tirar endavant amb una majoria diferent de les dues opcions citades. Llavors van ser els comuns els que van sumar els seus vots als d’ERC i JxCat per salvar els Comptes d’aquest any.

Notícies relacionades

Aragonès descarta ara com ara una entesa amb els socialistes i els seus propis votants sintonitzen amb aquesta estratègia. El 45,5% de l’electorat d’ERC defensen una aliança pressupostària amb Junts i CUP, però un de cada quatre (27,4%) elegirien un acord amb el PSC i En Comú Podem, entre els respectius votants del qual és molt majoritària l’opció del pacte d’esquerres. També entre els simpatitzants de Ciutadans i els del PP són més els que prefereixen aquest acord a una aliança entre independentistes.

Segmentat l’electorat entre independentistes i no independentistes, no hi ha cap sorpresa. Sis de cada 10 secessionistes reclamen un acord pressupostari amb Junts i la CUP, i gairebé el mateix percentatge de contraris a la secessió demanen que un pacte amb el PSC i els comuns.

Fitxa tècnica del sondeig