Enquesta del Gesop

Sondeig Catalunya: el 40% dels catalans culpen Junts de la ruptura del Govern

Entre els independentisme hi ha divisió d’opinions sobre quin partit és més responsable del final de la coalició ERC-Junts

  • Enquesta: el PSC consolida el seu avantatge i ERC s’imposa a Junts després de la ruptura del Govern

  • Sondeig: els catalans, dividits entre eleccions o pactes per continuar la legislatura

Sondeig Catalunya: el 40% dels catalans culpen Junts de la ruptura del Govern
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El matrimoni de conveniència entre ERC i Junts per Catalunya han firmat el divorci després de 10 anys de relació. Tot i que en tota ruptura solen superposar-se múltiples causes i responsables, els catalans apunten més cap a la banda postconvergent a l’hora d’assenyalar el principal culpable de la separació. Segons l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per a EL PERIÓDICO, 4 de cada 10 ciutadans opinen que JxCat és més responsable que Esquerra que s’hagi trencat el Govern de la Generalitat.

En concret, el 38,4% dels catalans assenyalen Junts pel 18,9% que culpa ERC del cisma. Un de cada quatre enquestats (24,2%) responsabilitzen per igual els dos partits d’una fractura que passa factura, sobretot, entre l’electorat independentista. No en va, la divisió que caracteritza el secessionisme en l’últim lustre es plasma també en aquesta pregunta del sondeig: el 35,1% dels independentistes culpen JxCat; el 27,6%, Esquerra; i el 25,3% reparteix les culpes. Entre els votants no independentistes hi ha molts menys dubtes: el 41,4% apunta al partit de Jordi Turull i Laura Borràs; el 12,7% assenyala el de Pere Aragonès; i el 22,1% responsabilitza les dues formacions.

Per electorats, només entre els votants de Junts hi ha una àmplia majoria (52,3%) que culpa els republicans del final de la coalició, tot i que entre els votants de la CUP (32,9%) i, atenció, entre els del PP (34,1%) també són més els que atribueixen més responsabilitat a ERC que a JxCat. De fet, entre els simpatitzants del PP, amb prou feines un 6,7% creu que la culpa del que ha passat és de Junts. Entre els votants d’Esquerra, el percentatge de crítica el seu exsoci de govern és del 49,4%.

Notícies relacionades

Si ens fixem en la capacitat d’autocrítica, el 13% dels votants postconvergents donen la culpa al seu propi partit, el mateix que fan al calador republicà el 10% dels que van recolzar Aragonès en les últimes eleccions. Els més crítics amb Junts són els electors d’En Comú Podem (69,8%) i el PSC (51,8%).

Tant en totes les franges d’edat com en els dos sexes, els percentatges de culpabilitat a JxCat basculen entre el 36% i el 44%, mentre que la culpabilitat d’ERC es mou entre el 17% i el 21%. En canvi, l’enquesta reflecteix un grau de crítica més gran als postconvergents entre els homes (41,2%) i entre els més joves, dels 18 als 29 anys (43,9%).

Fitxa tècnica del sondeig