Al Congrés

ERC veu difícil negociar els Pressupostos mentre continuï la «repressió» contra l’independentisme

Rufián denuncia que es tracta dels comptes públics «més militaristes»

ERC veu difícil negociar els Pressupostos mentre continuï la «repressió» contra l’independentisme

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

ERC ha llançat una advertència al Govern de coalició: veuen complex negociar els Pressupostos Generals per al 2023 mentre a Catalunya hi continua la «repressió» per la celebració de l’1-O. A poques setmanes que els comptes públics hagin de passar la primera prova al Congrés –les esmenes a la totalitat–, el portaveu dels republicans catalans, Gabriel Rufián, ha deixat caure que la seva disposició a dialogar amb l’Executiu de coalició està supeditada al fet que el Govern compleixi el compromís i desjudicialitzi la política.

«¿Creuen que així es pot negociar alguna cosa? ¿De què val la seva paraula?», li ha preguntat Rufián a Pedro Sánchez després d’enumerar que hi ha 7 persones «encara exiliades i perseguides pel Tribunal Suprem», 9 líders «parcialment indultats» que no es poden presentar a les eleccions i 15 alcaldes «condemnats per obrir un col·legi electoral». D’aquesta manera, el dirigent d’ERC ha volgut tirar per terra l’argument que «la repressió ha acabat i que aquest Govern aposta pel diàleg».

Notícies relacionades

No obstant, Rufián ha assenyalat que «avançar amb ERC és molt senzill» i ha enumerat a Sánchez els tres passos que ha de seguir: «Primer, complir el que s’ha incomplert; segon, millorar les promeses; i, tercer, fomentar un clima de confiança. És a dir, que la seva paraula valgui alguna cosa».

A més, Rufián ha aprofitat la compareixença de Sánchez al Congrés per denunciar que el projecte de Pressupostos és el «més militarista de la història», després que reculli una pujada de la despesa en Defensa del 26%. «Amb les qüestions socials mai compleixen, però amb els militars sempre compleixen», els ha criticat. A més, ha denunciat que no s’impulsi al mateix temps que els comptes públics la llei de vivenda, bloquejada en el Congrés des de fa més de sis mesos.