Dia de la Hispanitat

Grups feixistes es desinhibeixen a Barcelona amb el Govern a la seva diana

  • Amb Vox en primera línia, s’han congregat al monument de Colom i han llançat proclames contra el «totalitarisme» i la «tortura ideològica» dels partits d’esquerres

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Amb tres «visca Espanya» i un «visca Crist Rei» ha arrencat la tradicional ‘performance’ feixista que cada 12 d’octubre ret homenatge a Cristòfor Colom amb una ofrena floral als peus del monument a Barcelona. Entitats i partits d’extrema dreta, amb Vox al capdavant, han aglutinat prop d’unes 250 persones i, amb una imatge de la Verge del Pilar a l’epicentre, han llançat consignes contra el Govern de Pedro Sánchez. Des de «canalles» fins a «totalitaristes», des de denunciar el que consideren una «tortura ideològica» a demanar que no se’ls obeeixi i invocar un nou i futur «aixecament».

En l’acte organitzat per Somatemps i la Fundació DENAES la veu principal ha sigut la del pare Custodio, encarregat de beneir l’ofrena. No ha dubtat a afirmar que el «totalitarisme comunista» pronosticat per George Orwell s’ha acabat fent realitat amb uns polítics que es dediquen a «empaperar d’odi» a qui no combreguen amb la «ideologia de gènere que destrueix la naturalesa masculina i femenina» i que «perverteix l’escola». Uns mandataris que, sota el seu judici, es dediquen també a «robar i empobrir» amb impostos la ciutadania.

En definitiva, un discurs en contra del moviment feminista i les polítiques que combaten el masclisme i l’homofòbia i en contra també de les reformes en matèria de fiscalitat progressiva aprovades en plena crisi econòmica. A la primera fila, el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i el vicepresident estatal del partit, Ortega Smith, han escoltat de principi a final com el pare Custodio cridava a «no pensar mai» com els partits que governen i a «no obeir-los» per una qüestió d’«honor i de dignitat».

Entre els assistents assentia a totes les proclames l’Andrés, veí de Sant Vicenç dels Horts de 51 anys. Abans, assegura, votava el PSOE. Ara, és fidel a Vox perquè «Europa s’està islamitzant». Fins i tot sent fanàtic del Barça afirma que no pensa seguir el Mundial de futbol perquè se celebra a Qatar. Una altra de les assistents, recelosa de la premsa, defensa que «hi ha llibertat» i que, per tant, poden exhibir de forma desinhibida el que pensen.

Rumb a la manifestació

Notícies relacionades

Banderas espanyoles nuades al coll o al vent, la Creu de la Borgonya onejant i l’himne d’Espanya per una megafonia precària i afònica han format part de l’‘attrezzo’ i de la banda sonora als peus de Colom, una posada en escena a la qual han assistit atònits uns quants turistes els mòbils dels quals treien fum. «Catalanitat és hispanitat», deia el lema que ha presidit tot l’acte.

Durant l’hissat de la bandera, la senyora encarregada d’anar estirant la corda s’ha posat la mà al cor i, al final, mocador en mà, s’ha eixugat les llàgrimes. «Diuen que no hi ha res a celebrar. Doncs no, hi ha molt a celebrar», han conclòs abans de desfilar cap a plaça de Catalunya i unir-se a la manifestació que encapçalaran el PP, Ciutadans i Vox.