Recepció després de la desfilada del 12-O

El Govern busca com pot encaixar l’exigència del PP de canviar la llei per escollir els jutges

El Govern busca com pot encaixar l’exigència del PP de canviar la llei per escollir els jutges

Chema Moya / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La greu irregularitat institucional que suposa que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) faci gairebé quatre anys que té el mandat caducat ha monopolitzat els principals grupets d’aquest 12 d’octubre al Palau Reial. Després de la reunió de dilluns de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en la qual tots dos van acordar la renovació de manera urgent, falta saber quan i, sobretot, com arribaran a aquest acord després d’anys d’excuses i retrets.

A l’acabar la desfilada pel passeig de la Castellana, les autoritats i representants de la societat civil han anat a la tradicional recepció oferta pels Reis al Menjador de Gala, on els periodistes convidats han pogut comentar aquest assumpte amb el president del Govern i el líder del PP. Tots dos han coincidit que la solució pot arribar els pròxims «dies», perquè l’elecció dels noms dels vocals del CGPJ està avançada amb els «criteris d’idoneïtat» exigits per Feijóo, perquè no siguin perfils vinculats a la política.

Menys quòrum han mostrat quan se’ls ha demanat que expliquessin com es tancarà el pacte. El president del PP ha insistit que ell està disposat a renovar ja el CGPJ sempre que es modifiqui la llei orgànica que regula l’elecció dels vocals, per donar un poder més directe als jutges en l’elecció del seu òrgan de govern. «Ens ho està demanant Europa», ha repetit.

Feijóo s’ha escapolit i no ha contestat quan li ha preguntat si Sánchez ha cedit davant d’aquesta petició seva. Pocs minuts després, el cap de l’Executiu ha dit de manera vehement que el líder dels conservadors no li va posar la condició del canvi de la llei en el seu cara a cara en la reunió de dilluns. «El PP ha de prendre una decisió: complir o no amb la Constitució. ¿Vol continuar amb el camí de Pablo Casado o no?», ha preguntat. El dirigent socialista ha assegurat que ell ja va assolir un pacte amb l’anterior president del PP i es va comprometre a «obrir-se a millorar el procés d’elecció dels jutges si fos necessari». Com es pot encaixar aquesta exigència dels populars en l’acord amb el Govern és el quid de la qüestió. ¿Es deixa per escrit? ¿Quin compromís exactament es posa negre sobre blanc?

El pla dels populars

Al document que Feijóo va presentar al juliol («Proposta per reforçar la independència judicial i la qualitat democràtica a Espanya»), els conservadors plantegen que, «en paral·lel a la renovació», s’hauria de tramitar «una reforma de la llei orgànica del poder judicial que asseguri un canvi del model d’elecció del CGPJ de consens» i «s’encarregarà una proposta de reforma al nou CGPJ i al Congrés dels Diputats s’hi crearà una ponència, en el si de la comissió de Justícia, que emetrà un informe sobre aquest tema, tots dos en un termini improrrogable de sis mesos». Amb aquest termini del PP, quan la proposta estigués llesta, la data de les eleccions generals seria tan a prop que no hi hauria temps a modificar la llei aquesta legislatura.

«Alguna cosa ens hauran de donar per poder vendre el nostre canvi de posició davant els nostres electors», assenyalen fonts dels populars amb referència al fet que Feijóo no pot cedir en tot i no aconseguir res de la seva principal demanda en aquest assumpte. Necessiten una pista d’aterratge, afegeixen aquestes fonts, per justificar-se sobre per què s'asseuen amb el Govern ara i frenar qualsevol crítica que li pugui arribar de Vox, el seu principal competidor davant el votant de dretes. Hi ha sis mesos de marge fins a les municipals i autonòmiques del maig de l’any que ve.

Notícies relacionades

En el PP admeten que ha sigut el polític gallec qui ha canviat el pas i s’ha obert ara a renovar el CGPJ, sense esmentar si s’ha sentit pressionat per la pressió de Brussel·les i la dimissió de Carlos Lesmes.

Nova etapa

Per a Sánchez, la renovació del CGPJ amb Feijóo suposarà un canvi d’inflexió en la seva relació amb el líder de l’oposició, ja que no hi haurà «l’obstacle» de l’«incompliment de la Constitució». La seva relació ha sigut molt distant des que, a l’abril, va ser elegit nou cap de files del PP. Al quarter general dels conservadors lamenten que la Moncloa els hagi menystingut fins ara sense respondre a les propostes que els enviaven en matèria fiscal, energètica i jurídica.