La salut de l’expresident, de 92 anys

Jordi Pujol, hospitalitzat per un ictus

  • L’exmandatari i fundador de Convergència ha sigut operat per minimitzar-ne les seqüeles i es manté ingressat a l’espera de veure la seva evolució

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, durant la seva compareixença davant la comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament.

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, durant la seva compareixença davant la comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament. / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident Jordi Pujol ha sigut hospitalitzat a Barcelona a causa d’una alteració del llenguatge aguda propiciada per un ictus. Fonts pròximes a la família han informat que està ingressat a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de la capital catalana i que l’ictus ha sigut provocat per l’obstrucció d’una artèria cerebral que li ha ocasionat la reducció del flux sanguini.

L’exmandatari està rebent un tractament endovascular per eliminar l’obstrucció arterial i es mantindrà a la unitat d’ictus de l’hospital per estudiar la seva evolució. No es tem per la seva vida, segons aquestes fonts, però caldrà esperar per conèixer els efectes del tractament per saber l’abast de les seqüeles.

Pujol, de 92 anys, segueix apartat de la vida pública des de la confessió en què va admetre, fa vuit anys, haver amagat diners a l’estranger. Amb tot, en els últims temps ha protagonitzat més aparicions públiques i ha concedit alguna entrevista. L’expresident i la seva família esperen judici per l’ocultació de l’esmentat patrimoni familiar.

En concret, tant Pujol com els seus set fills estan investigats per delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

La salut de l’expresident ha passat per diverses vicissituds els últims temps i als 92 anys ha perdut capacitat auditiva i s’ajuda d’un bastó per caminar. Per la seva banda, la seva dona, Marta Ferrusola, pateix una demència, motiu pel qual el jutge de l’Audiència Nacional instructor de la causa contra la família, Santiago Pedraz, l’ha apartat de les actuacions.

De l’ostracisme a certa autoafirmació

Notícies relacionades

Durant els últims anys, Pujol ha mantingut un cert ostracisme refugiant-se en un petit despatx del carrer de Calàbria després de perdre les atribucions oficials com a expresident. Des d’aquest despatx segueix el corrent de l’actualitat i manté reunions i contactes. També ha incrementat la vida social assistint a debats o presentacions públiques. En una entrevista a Catalunya Ràdio, dissabte passat, va reconèixer que, tot i que ha fet coses «ben fetes, fins i tot molt ben fetes», algunes no el deixen «satisfet».

Políticament, Pujol confessa al seu cercle de confiança que veu amb preocupació la situació de Catalunya per la falta d’un rumb clar, però eludeix donar consells o manifestar-se explícitament en favor o en contra de determinats partits, més enllà de confessar la seva orfandat política per la inexistència de Convergència. Pujol és partidari que el nacionalisme català es replegui per recuperar forces després del conflicte viscut amb l’Estat el 2017.

Temes:

Jordi Pujol