Els socis en el Govern

ERC i Junts mantenen el foc creuat després de la Diada

  • Turull manté la mà estesa a ERC per evitar sortir del Govern, però Borràs ho veu «perfectament possible»

  • Rovira desafia a concretar com s’executaria avui la independència i adverteix que no hi haurà secessió sense Esquerra

ERC i Junts mantenen el foc creuat després de la Diada

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Després que l’ANC llancés un ultimàtum al Govern – «independència o eleccions» –, ERC i Junts mantenen el foc creuat. El secretari general dels postconvergents, Jordi Turull, ha aprofitat l’afluència d’independentistes a la manifestació per exigir a ERC constituir una direcció estratègica per «concretar» un full de ruta sobiranista. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha replicat defensant la taula de diàleg i denunciant els atacs a Esquerra durant la Diada.

Els dos dirigents, en declaracions a RAC-1, han exhibit les seves notables diferències. «No pot ser que tots els actors independentistes no ens asseguem a parlar», ha dit Turull. «Ningú està content de com estem», ha admès, i ha tornat a remarcar que «així no podem continuar», en el sentit de deixar oberta la porta a fer que Junts surti del Govern. Amb tot, el secretari general no ha concretat quin seria el full de ruta ni tampoc ha donat per feta la sortida del seu partit del Govern de coalició. I ha mantingut la mà estesa: «Abans de fer un cop de porta has d’intentar solucionar-ho».

En canvi, a la mateixa hora, a La 2 de TVE, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha deixat la porta oberta a la ruptura: «És perfectament possible que Junts deixi el Govern perquè hem analitzat els compromisos que vam adquirir, i els volem complir, i nacionalment no s’estan complint», ha etzibat. «A ningú li agrada ser en un Govern que és molt deficient en allò que ens permet avançar en el compromís que tenim amb la ciutadania», ha afegit.

Notícies relacionades

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha replicat a l’ANC i a Junts i, en declaracions a La 2, ha afirmat que la seva formació descarta un avançament electoral: «No considerem que hi hagi d’haver eleccions», ha afirmat, i ha lamentat les crítiques: «Hi ha d’haver un mínim de respecte». «El que ha de fer Catalunya i el seu Govern és governar, ajudar la gent en el dia a dia i treballar també per fer possible la república catalana. No sé si és un ultimàtum o no l’avís que va fer (l’ANC), però aquest Govern el que fa és ajudar la gent en el dia a dia i enfortir-nos per al procés de negociació», ha assenyalat.

Lluny del milió i mig

En resposta a les exigències de constituir una direcció estratègica, Rovira, ha explicat que els militants republicans estaven «desolats» pels atacs rebuts durant la jornada. La secretària general d’Esquerra ha defensat amb vehemència l’estratègia del diàleg i ha advertit: «La independència no la farem sense ERC, no la farem amb aquest desgast i aquest debat intern degradant, la farem tornant a les manifestacions del milió i mig de persones, que ens van portar a guanyar», ha continuat. «Que ens expliquin com es fa la independència ara i ens hi posarem», ha desafiat la dirigent d’ERC en relació amb l’exigència de l’ANC de portar a terme la independència ja o convocar eleccions.