Diputació Permanent

El Congrés tomba sis de les set compareixences de ministres demanades pel PP

La ministra Sánchez haurà de donar explicacions sobre el tren que va arribar fins a l’incendi de Begís (Castelló)

Calviño, Díaz i Robles es presentaran a la Cambra baixa a petició pròpia en les pròximes setmanes

El Congrés tomba sis de les set compareixences de ministres demanades pel PP

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Diputació Permanent es va reunir aquest dimecres al Congrés dels Diputats per debatre sobre les set compareixences de ministres del Govern sol·licitades pel PP. A l’òrgan, que substitueix el ple en els períodes no ordinaris, els parlamentaris van abordar durant quatre hores i mitja de manera sintètica els principals assumptes polítics, des de la inflació i la guerra a Ucraïna fins a la verola del mico, tot i que també es van colar «manies» de les dretes (en paraules de Gabriel Rufián), com el català i la banda terrorista ETA. «Fa més de 10 anys que ETA no existeix», li va criticar el diputat d’ERC al PP.

En la votació, la Diputació Permanent va tombar sis de les set peticions. Només va tirar endavant la de la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Tot l’arc parlamentari va recolzar els populars en aquesta exigència per escoltar les explicacions de la política de Gavà pel tren que es va aproximar a l’incendi de Begís (Castelló). Els socialistes també van votar-hi a favor i van posar data: dimecres vinent, 31 d’agost.

La directora del CNI

Notícies relacionades

El PP no va tenir tant èxit per convèncer la resta de grups parlamentaris perquè compareguin altres membres del Govern al Congrés, tot i que alguns d’ells ho faran a petició pròpia en les pròximes setmanes. És el cas de les vicepresidentes d’Economia, Nadia Calviño, i Treball, Yolanda Díaz, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Aquesta última va ser reclamada pels conservadors per dos assumptes: perquè expliqui els nous desplegaments de tropes espanyoles a l’est d’Europa per l’amenaça de Rússia i també «la retirada d’agents especialitzats del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) al País Basc i Catalunya». Pel que fa al segon assumpte, la portaveu socialista Isaura Leal va atribuir a «qüestions tècniques» el reajustament de personal i va emplaçar els populars a obtenir més informació en una futura compareixença de la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro, en la comissió de despeses reservades, encara sense data.

Leal va acusar el PP, Vox i Ciutadans d’«utilitzar» el dolor de les víctimes d’ETA a l’assegurar que la retirada d’agents del CNI impediria obtenir dades per aclarir els gairebé 400 atemptats d’ETA sense resoldre.