Autoesmena

El PP votarà ‘no’ al decret si el Govern central no elimina les «frivolitats»

Els populars carreguen contra el límit de l’aire condicionat, tot i que Feijóo ho va proposar dies abans

El PP votarà ‘no’ al decret si el Govern central no elimina les «frivolitats»

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Els populars consideren ara que endurir la llei per establir els límits a l’aire condicionat i la calefacció és una «frivolitat», tot i que el mateix líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, va proposar aquesta mesura el 21 de juliol. Aquell dia, el dirigent conservador va instar l’Executiu a dissenyar un pla d’estalvi, davant el risc que Rússia continuï disminuint la venda de gas a Europa, i va assegurar que li semblaven bé els «límits» a la temperatura per «disminuir el consum energètic innecessari».

Aquest dilluns, però, el seu coordinador general, Elías Bendodo, va menysprear aquesta mesura, que el Govern central va incloure al reial decret llei que va presentar l’1 d’agost passat i que afecta edificis administratius, espais comercials i culturals, aeroports i estacions. Bendodo va comunicar que el seu partit donarà un ‘no’ a la convalidació per les «frivolitats» que inclou, com la dels límits de temperatura i l’aturada dels aparadors. La votació es farà dijous vinent al Congrés dels Diputats i l’Executiu de Pedro Sánchez haurà d’anar a totes amb els seus socis habituals: ERC, el PNB, EH Bildu i els partits minoritaris per tirar-ho endavant.

El número tres del PP va denunciar que no hagin optat per la «protecció i l’ajuda del transport per carretera», tot i que el text del decret, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat des del 2 d’agost, inclou la pròrroga d’ajudes directes de 450 milions d’euros per a taxis, VTC, camions, furgonetes i ambulàncies, aprovades al març. Bendodo també va recordar que el seu partit vol allargar la vida de les centrals nuclears, tot i que aquesta mesura no tindria cap impacte a curt termini: Vandellòs, Ascó, Cofrents, Trillo i Almaraz estan funcionant i tancaran, però entre el 2028 i el 2035.

Augmentar la producció d’energia nuclear, una de les mesures principals del pla de Feijóo, no serviria per complir el compromís que tots els països de la Unió Europea han adquirit per reduir el consum energètic de manera immediata davant el temor que Vladímir Putin talli el gas a la Unió Europea aquesta tardor. Després de la pressió de l’Executiu, Espanya haurà de disminuir el consum de gas entre l’1 d’agost del 2022 i el 31 de març del 2023 en un 7%. La majoria, en canvi, l’hauran de reduir en un 15%, ja que tenen més dependència de Rússia.

Notícies relacionades

El decret llei que es vota dijous també inclou beques i ajudes a l’estudi i al transport de Rodalies i mitja distància. Al PP no preocupa que acabin votant en contra també d’aquestes subvencions. «Fan lleis òmnibus perquè improvisen constantment i barregen coses, per pressionar-te, però no ho aconseguiran. Les haurien d’haver pactat amb les comunitats i amb nosaltres i no ho han fet», van assenyalar fonts de la direcció.

La independència d’Ayuso

El Govern de la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional pel que considera una invasió de competències, ja que les encarregades de vigilar el compliment de les temperatures dels establiments i de l’aturada dels llums dels aparadors són les autonomies. El PP nacional, en canvi, no ho farà. Segons fonts de l’equip de Feijóo, el líder del partit «té molt respecte» per la independència dels presidents autonòmics i van assenyalar que ell mateix va recórrer decrets de l’expresident Mariano Rajoy (PP). Feijóo ho va fer com a líder de la Xunta quan l’Executiu central va suspendre les primes a les renovables.