Tribunals

Associacions de jutges li recorden a Ayuso que les comunitats estan obligades a acatar la llei

Jutges per la Democràcia (JpD) i l’Associació Francisco de Vitoria destaquen que la coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica és competència exclusiva de l’Estat

Associacions de jutges li recorden a Ayuso que les comunitats estan obligades a acatar la llei

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

Les comunitats autònomes no poden deixar d’aplicar la política econòmica del Govern de Pedro Sánchez, segons adverteixen les associacions de jutges Francisco de Vitoria i Jutges per la Democràcia (JpD), els portaveus de la qual han respost a les preguntes d’aquest diari sobre la negativa de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a aplicar les retallades en el consum d’energia.

«A priori, i amb totes les reserves, diria que les comunitats autònomes no es podrien negar a complir-ho. El que no veig de cap manera és que es pugui decretar un estat d’alarma o excepció per això», explica el portaveu de l’Associació Francisco de Vitoria, Jorge Luis Fernández Vaquero, després de ser preguntat sobre les opcions que tindria l’Executiu de Sánchez per fer complir la seva política en un escenari d’insubmissió del Govern d’Ayuso.

En els tribunals

Per això, la manera d’obligar les autonomies insubmises a complir la nova normativa hauria de ser, prossegueix Fernández Vaquero, recórrer als tribunals perquè executin la norma estatal. En el mateix sentit, el portaveu de l’associació Francisco de Vitoria recorda que el Govern central només pot exercir competències pròpies: «Per exemple, les bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica són competència exclusiva de l’Estat (article 149 de la Constitució). En exercici d’aquesta competència l’Estat podria regular alguns aspectes que incideixen en competències de les comunitats autònomes», destaca aquest magistrat.

Fernández Vaquero recorda, també, que l’acció del Govern central sempre estarà supeditada que es mantingui dins el límit de la seva pròpia competència, una qüestió que de vegades és difícil d’establir a priori. «Per això en aquests temes moltes vegades la qüestió acaba en el Tribunal Constitucional», diu Fernández Vaquero, que afegeix que l’Estat «no pot imposar res en matèries de competència autonòmica».

Precisament, el Govern d’Ayuso ha anunciat la seva intenció d’analitzar de forma detallada la nova normativa d’estalvi d’energia per determinar si l’Executiu de Pedro Sánchez ha transgredit les competències autonòmiques madrilenyes, amb la intenció d’interposar un nou recurs davant el Tribunal Constitucional.

Canvi climàtic

Per la seva banda, el portaveu de JpD, Edmundo Rodríguez Achútegui, recorda a aquest diari que quan es va promulgar la llei antitabac moltes comunitats autònomes van posar objeccions, però totes van acabar complint. «Ara és el moment de veure qui es pren seriosament el canvi climàtic», afegeix.

Afirma que, a l’espera de veure en detall com es publica al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la nova normativa, el Govern promulga el marc general i les comunitats han d’aplicar-lo en funció de les seves competències. Si no el comparteixen o consideren que envaeix les seves competències poden recórrer al Tribunal Constitucional, però les normes s’han de complir.

Dubtes sobre les mesures

Notícies relacionades

Afegeix que en cas d’incompliment qui pugui tenir un problema no serà la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que va anunciar que Madrid no complirà les mesures d’estalvi energètic, sinó el director general a qui correspongui aplicar el reial decret llei promulgat. Admet diferències entre comunitats, perquè «tampoc és el mateix un hivern a l’Aragó que a les Canàries».

Finalment, la portaveu de la majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM), la magistrada María Jesús del Barco, apunta que la controvèrsia podria acabar en el Tribunal Constitucional. També mostra els seus dubtes sobre la capacitat que té l’Estat per dir als establiments de cada comunitat autònoma «a quina hora encén o apaga els llums».