Enuig a totes les autonomies

El PP apaga el foc d’Ayuso i toca a sometent contra les mesures energètiques de Sánchez

Génova i els barons coincideixen que el pla d’estalvi és «cosmètic» i retreuen al president no haver informat les comunitats autònomes i les empreses que han de prendre les mesures en només set dies | Ayuso, igual que la resta, complirà la llei, però no descarta emprendre una nova batalla judicial contra Sánchez

El PP apaga el foc d’Ayuso i toca a sometent contra les mesures energètiques de Sánchez

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La contundència d’Isabel Díaz Ayuso  anunciant que Madrid no compliria el pla d’estalvi energètic no ha provocat friccions dins del PP. Hi ha matisos en les formes, però la coincidència en el fons és àmplia: els populars creuen que el pla d’estalvi aprovat pel Consell de Ministres és «cosmètic» i «insuficient» i, tot i que tots els territoris a mans populars garanteixen el compliment de la llei, continuaran elevant el nivell de crítica contra Pedro Sánchez exigint estalvi en les estructures governamentals.

El mateix Govern madrileny va modular el seu missatge ahir quan el vicepresident i home fort d’Ayuso, Enrique Ossorio, va deixar clar que no es plantegen no acatar la norma. Però, això sí, els serveis jurídics de la Puerta del Sol analitzen ja les competències que té l’Estat per obligar, per exemple, a apagar els aparadors comercials des de les deu del vespre. I en cas que hi hagi alguna llacuna, fonts populars confirmen que Ayuso plantarà cara als tribunals. No és l’única dins del PP que ha sigut tan contundent. El Govern de Múrcia, que dirigeix Fernando López Miras, tot i que amb un to més prudent, també estudiarà el seu «marge competencial» i, en funció d’això, veurà quines mesures aplica. 

El malestar s’estén a totes les comunitats del PP i molt especialment a alguns presidents que es van veure amb Sánchez fa tot just uns dies. En el cas de Castella i Lleó, en l’entorn d’Alfonso Fernández Mañueco lamenten que dijous estigués a la Moncloa i el president «no digués absolutament res» més enllà de la retallada del 7% del consum global ja conegut després de l’acord a Brussel·les. «No és normal», insisteixen. 

També a la Xunta mostren un enuig considerable. «Sorprèn que una decisió així s’hagi pres sense consens amb les comunitats autònomes i, sobretot, sense els sectors econòmics que han de posar en marxa totes les mesures en una setmana», resumeixen a la comunitat que ara presideix Alfonso Rueda. Galícia també està analitzant el reial decret per trobar la fórmula en què pugui aplicar el que demana el text.

L’Executiu gallec considera que si la preocupació pel problema energètic és tan gran les mesures estètiques queden curtes: «Cal afrontar d’una vegada els problemes de subministrament que amenacen de tancament moltes indústries i posen en risc llocs de treball», expliquen. 

Génova marca el pas

En realitat Génova ja va marcar el pas ahir després de la primera reacció d’Ayuso, intentant passar de puntetes i mostrant «comprensió» amb «tots els líders autonòmics i locals pels tombs del Govern». Així ho va dir Elías Bendodo, coordinador general del PP. I si en alguna cosa posa l’accent la direcció nacional és en la falta d’un pla a mitjà i llarg termini que garanteixi la resolució d’un problema que es continuarà prolongant. A la Junta d’Andalusia sí que van voler desmarcar-se més clarament de la polèmica, assegurant que «les normes es compleixen», però retraient molt durament la falta de consens amb el sector econòmic afectat.

El partit va sufocar immediatament les friccions que semblaven sorgir arran de la presidenta madrilenya i va unir forces en un missatge que en realitat coincideix a tots els territoris. Precisament, Alberto Núñez Feijóo va reconèixer fa dies veure amb bons ulls la limitació en la temperatura d’aires condicionats i calefaccions en edificis públics. Va demanar a Sánchez pactar amb els ajuntaments un pla d’estalvi en l’enllumenat nocturn que contribuís a apaivagar els efectes d’eventuals talls més endavant.

Però a l’equip de Feijóo deixen clar que «només parlava d’edificis públics i no de locals comercials» i, en cap cas, va fixar com a límit les deu del vespre al parlar de l’enllumenat nocturn. «I com repeteix en multitud d’ocasions, les restriccions haurien de començar pel mateix Govern que, molt al contrari, acaba d’ampliar-lo». La referència és per la nova estructura a la Moncloa destinada a planificar l’acció de l’Executiu mirant al pròxim cicle electoral.

Aquest retret es repeteix dins del PP i l’objectiu de la direcció nacional és tocar a sometent i continuar pressionant Sánchez perquè «prengui consciència» que ha de fer un pas endavant i fer retallades dins del seu Executiu «més enllà de treure’s la corbata». Aquest és el mantra amb què es mouen els conservadors i la idea de Feijóo és que els barons «no perdin temps» en cap més crítica que no sigui aquesta. 

Notícies relacionades

Diferents dirigents de la cúpula popular i de territoris consultats per aquest diari pensen que no hi ha excusa per «no posar l’espatlla» i que «ningú ha de dubtar que el PP compleix la llei». Però, al mateix temps, i fins i tot els que en altres ocasions han discrepat del full de ruta emprès per la madrilenya, insisteixen ara que «ningú dubta que les mesures aprovades són cosmètiques i electoralistes». «Són pur maquillatge i no és clar qui i com en vigilarà l’aplicació», expliquen.

Especialment van agradar poc a la formació les paraules de Sánchez just després d’haver-se reunit amb el Rei al palau de l’Almudaina, a Palma, en el tradicional despatx estiuenc amb el cap de l’Estat, per carregar contra Ayuso. «Demano a les administracions que fugin de «comportaments egoistes, unilaterals i insolidaris», va dir. Al PP creuen que la «insolidaritat» de l’Executiu també pot veure’s en la negociació amb Brussel·les a l’aconseguir que l’estalvi d’Espanya sigui inferior al que han d’emprendre altres països més dependents del gas rus com Alemanya. A més, mentre Sánchez pronunciava aquestes paraules, l’alcalde de Vigo, Abel Caballero (PSOE), deixava clar que els llums de Nadal no s’apagaran a la seva ciutat.