Audiència Nacional

Un empresari ratifica la implicació de l’exconseller Gordó en el finançament il·legal de CDC

  • Dos imputats més en el cas Triacom, Oriol Puig, germà de l’exconseller Felip Puig, i Oriol Carbó, exgerent de TV-3, s’han acollit al seu dret a no declarar

Un empresari ratifica la implicació de l’exconseller Gordó en el finançament il·legal de CDC

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresari Juan Manuel Parra ha ratificat aquest dimarts davant el jutge de l’Audiència Nacional del cas Triacom, una derivada del cas 3%, que li van pagar actes de la campanya de CDC del 2010 amb càrrec a dos programes de TV-3, tot això per ordre de l’exconseller de Justícia Germà Gordó i a través de l’exgerent de la cadena autonòmica Oriol Carbó, segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO. Aquest últim és l’administrador de la productora audiovisual Triacom, centre d’una trama de presumptes factures falses.

Parra, propietari i administrador de les societats Hispart, Audiovisual Exit i Esterorent i que era proveïdor habitual de serveis ja havia declarat davant l’Audiència Nacional com a testimoni i ara ho ha fet com a imputat. Per això es va ratificar tant en el seu anterior interrogatori com en els documents aportats, entre els quals la gravació d’una conversa amb Gordó. L’empresari va explicar en la seva primera compareixença que l’exconseller li va indicar en una reunió que Carbó li pagaria els treballs per al partit, de diversos centenars de milers d’euros, a través de la productora Triacom, participada per l’exgerent de TV-3.

Parra es va reunir llavors amb Carbó, que li va dir que girés les factures falses amb conceptes d’aportació d’aparells audiovisuals per als programes de TV-3 ‘El gran dictat’ i ‘Fish and chips’. Posteriorment, va relatar, va tenir problemes amb Triacom en el cobrament de les factures i va tornar a acudir a Gordó, amb qui es va reunir de nou l’octubre del 2011 al seu despatx de la seu de CDC del carrer Còrsega de Barcelona. Finalment, Parra va rebre tot el que li devien.

Per acreditar la seva versió, Parra va entregar al jutjat un cedé que conté una suposada conversa que va mantenir el 17 d’octubre del 2011 en la llavors seu de CDC al carrer Còrsega de Barcelona amb Germà Gordó, llavors secretari del Govern de la Generalitat. Ja començada aquesta reunió, s’hi van afegir dos alts càrrecs més del partit. L’empresari afirma que aquesta gravació prova que els serveis no van ser prestats a la productora audiovisual, sinó a la formació política, i les dificultats que va tenir per cobrar pels seus treballs. El conseller Gordó sempre ha negat haver comès cap delicte. També han comparegut davant del jutge de l’Audiència Nacional des de Barcelona, igual com Parra per videoconferència, l’administrador de Triacom, Oriol Carbó, defensat per l’advocat Manuel González Peeters, que s’ha acollit al seu dret a no declarar.

Condemnat pel cas Palau 

Parra ja va ser condemnat el gener del 2018 a vuit mesos de presó per l’Audiència de Barcelona pel finançament de CDC a través del Palau de la Música en l’època que aquesta entitat cultural estava presidida per Fèlix Millet. En el judici, Parra va reconèixer que va facturar a aquesta institució serveis prestats al partit, entre els quals part de la campanya electoral al Congrés dels Diputats el 2014 (més de 800.000 euros). A l’admetre la comissió d’un delicte continuat de falsedat, el tribunal, a petició de la fiscalia, li va aplicar l’atenuant de confessió, disminució del mal i dilacions indegudes. 

Notícies relacionades

Una altra de les branques del cas Triacom se centra en la facturació al servei meteorològic català Meteocat per una tasques que, segons diversos testimonis, no es van arribar a portar a terme. Per aquest assumpte, ha acudit davant el jutge el que va ser el seu director, Oriol Puig, germà de l’exconseller Felip Puig, que també s’ha acollit al seu dret a no declarar. Els Mossos atribueixen al que va ser màxim responsable d’aquest organisme haver adjudicat de manera irregular i haver abonat 70.800 euros pels treballs de creació d’una aplicació informàtica que «no corresponen a una prestació real i efectiva dels serveis».

Les resolucions incloses en aquest procés detallen que s’està investigant «una singularitat dins del patró de comportament habitual» seguit per al finançament de Convergència. Però en aquest cas, en comptes de fer-se a través de donacions a les seves fundacions CatDem i Fòrum Barcelona (cas 3%), el jutge estima que es va recórrer a Triacom,