Audiència Nacional

El jutge del cas 3% investiga per frau el Servei Meteorològic de Catalunya

  • Els investigadors atribueixen a l’exdirector de l’entitat, Oriol Puig, germà de l’exconseller Felip Puig, l’adjudicació d’un treball no realitzat a Triacom, una empresa investigada pel finançament il·legal de CDC

ex-gerente-tv3-castro

ex-gerente-tv3-castro / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el cas 3% de presumpta corrupció i finançament il·legal de l’extinta CDC està investigant un presumpte frau en el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) quan aquest organisme estava dirigit per Oriol Puig Godes, germà de Felip Puig, històric dirigent convergent i exconseller en els governs d’Artur Mas, segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. La policia atribueix a qui va ser director de l’esmentada entitat haver adjudicat de forma irregular i haver abonat 70.800 euros pels treballs de creació d’una aplicació informàtica que «no corresponen a una prestació real i efectiva dels serveis».

Enmig d’aquest entramat hi ha la productora audiovisual Triacom, que és l’eix central de la investigació d’una peça separada del cas 3% sobre la presumpta canalització de fons cap a l’extinta CDC i persones vinculades amb aquest partit. Les resolucions incloses en aquest procés assenyalen que s’està investigant «una singularitat dins el patró de comportament habitual» seguit per al finançament de Convergència. Però en aquest cas, en comptes de fer-se a través de donacions a les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona (cas 3%), el jutge creu que es va recórrer a Triacom i el seu representant Oriol Carbó, que va ser gerent de TV3.

La Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra han posat en marxa diverses vies d’investigació al voltant de Triacom, que inclouen des dels pagaments de TV3 per determinats programes, com ‘El gran dictat’ i ‘Fisch &Chips’, (31,3 milions entre el 2008 i el 2016) fins a factures de societats de David Madí, empresari i exdirigent de CDC. Arran d’un extens informe dels agents, el jutge va requerir informació i contractes a 21 entitats, entre les quals el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

El presumpte frau

En aquest extens informe és on els investigadors revelen el presumpte frau en què, presumptament, va participar Oriol Puig, que encara no ha sigut cridat a declarar per l’Audiència Nacional. El document assenyala que l’octubre del 2011, quan era director del Meteocat, va iniciar i aprovar un expedient per a la creació d’un servei de desenvolupament d’un aplicador per a dispositius mòbils. Es va tramitar a través d’un procediment negociat sense publicitat. A l’oferta es van presentar tres entitats, entre les quals Triacom. Només una tenia la capacitat per fer el treball, segons els Mossos i la Guàrdia Civil. Les investigacions han comprovat que les altres dues firmes candidates tenien relació comercial amb Triacom. És a dir, que van actuar de «comparsa», concreten els agents.

Oriol Puig, segons els investigadors, exercint funcions d’òrgan de contractació, va adjudicar el 18 de novembre del 2011, de «forma irregular», el treball a Triacom malgrat que «no complia els requisits legals per executar aquest tipus de feina». Poc després d’un mes, el 29 i el 30 de desembre, aquesta empresa ja va emetre les factures per cobrar els 70.800 euros acordats. Una rapidesa que no deixa de sorprendre.

Dades sota sospita

Notícies relacionades

«Atès que no hi ha constància que els serveis a què fan referència les factures s’haguessin portat a terme, el concepte d’aquestes no pot ser veritat, per la qual cosa les dades contingudes són presumptament falses», remarca l’informe policial. Segons la seva opinió, Oriol Puig «va acordar» amb Oriol Carbó «l’adjudicació irregular d’una licitació» a Triacom que, insisteixen, no tenia capacitat per executar els treballs i va presentar una «oferta econòmica i tècnica amb errors i contradiccions».

No és la primera vegada que Oriol Puig s’enfronta a un procés per adjudicacions atorgades quan dirigia el Meteocat. La Fiscalia de Barcelona va obrir el 2016 unes diligències per investigar si va cometre prevaricació i frau a l’haver adjudicat contractes a quatre empreses afins, una de les quals vinculada a Pere Pujol Ferrusola, fill de l’expresident Jordi Pujol. La denúncia contra l’alt càrrec va ser presentada per la CUP. Les diligències, al final, es van arxivar.