PRESUMPTA CORRUPCIÓ

Un empresari confessa una nova trama de finançament il·legal de CDC

Joan Manuel Parra va cobrar 750.000 euros d'una productora audiovisual pels serveis realitzats al partit

Aporta una gravació d'una conversa amb Germà Gordó a la seu de la formació política

zentauroepp13081275 barcelona 17 5 2010      fotografia      guillermo moliner  190724174257

zentauroepp13081275 barcelona 17 5 2010 fotografia guillermo moliner 190724174257 / GUILLERMO MOLINER

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresari Joan Manuel Parra González ha remès un escrit a un jutjat de Barcelona en el qual confessa haver cobrat treballs realitzats a l’extinta Convergència Democràtica (CDC) a la campanya electoral del 2010 al Parlament a través de factures girades a una productora audiovisual que va treballar per a TV3, segons la documentació en poder d’EL PERIÓDICO. El total: 750.000 euros. Com a prova del presumpte finançament il·legal del partit, ha aportat una gravació que conté una conversa que va mantenir l’octubre del 2011 amb l’exalt càrrec del Govern i exdiputat de Junt pel Sí Germà Gordó.

L’empresari ja va ser condemnat el gener del 2018 a vuit mesos de presó per l’Audiència de Barcelona pel finançament de CDC a través del Palau de la Música en l’època que aquesta entitat cultural estava presidida per Fèlix Millet. En el judici, Parra va reconèixer que va facturar a aquesta institució serveis prestats al partit, entre els quals part de la campanya electoral al Congrés dels Diputats en el 2014 (més de 800.000 euros). A l’admetre la comissió d’un delicte continuat de falsedat, el tribunal, a petició de la fiscalia, li va aplicar l’atenuant de confessió, disminució del dany i dilacions indegudes. 

El propietari i administrador de les societats Hispart, Audiovisual Exit i Esterorent i que era proveïdor habitual de serveis per a aquest partit ha estirat ara una altra vegada de la manta i ha confessat pràctiques similars en altres comicis, una actuació encara no investigada per la justícia. Ho ha fet en un procés judicial on està acusat juntament amb David Madí, el que va ser mà dreta d’Artur Mas i exsecretari de comunicació del Govern català, per col·laborar en una presumpta trama de factures falses.

A començaments del mes de juliol, Parra va presentar un escrit alJutjat Penal número 23 de Barcelona, que ha fixat per al pròxim mes de setembre el judici contra ell i Madí, en el qual admet que tres empreses que administra no han prestat serveis a una productora de televisió a la qual havia girat i cobrat una sèrie de factures, sinó que aquestes tasques les va realitzar “en realitat” per a CDC a la campanya electoral del 2010. L’empresari assegura que aquest partit “el va forçar” perquè utilitzés aquest sistema per poder percebre els seus honoraris.

Conversa comprometedora

Per acreditar la seva versió, Parra va entregar al jutjat un CD que conté una suposada conversa que va mantenir el 17 d’octubre del 2011 en la llavors seu de CDC al carrer de Còrsega de Barcelona amb Germà Gordó, llavors secretari del Govern de la Generalitat. Ja començada aquesta reunió s’hi van afegir dos alts càrrecs més del partit. L’empresari afirma que aquesta gravació prova que els serveis no van ser prestats a la productora audiovisual, sinó a la formació política, i les dificultats que va tenir per cobrar per les feines.

Germà Gordó ha assegurat aquest dimecres a aquest diari que no té constància d’aquesta reunió. L’exdiputat convergent i exconseller de Justícia figura com a imputat a l’Audiència Nacional pel ‘cas 3%’en el qual s’investiga presumptes pagaments de comissions a CDC a canvi d’obres públiques. L’expolític i advocat sempre ha negat la seva implicació en aquestes pràctiques, tot i que la Guàrdia Civil, en els seus informes, el situa com a peça important.  

El propietari d’Hispart, a més, va proporcionar al jutjat albarans de les tasques que va fer per a Convergència en les eleccions del 2010, així com plans de distribució d’actes de campanya del partit en aquests comicis i un llibre de fotografies titulat 'Entre babalinas' en el qual Artur Mas li agraeix la seva col·laboració.

Incorporat a la causa

Notícies relacionades

Dies després de l’entrega de l’escrit i de la documentació, el Jutjat Penal número 23 de Barcelona, que haurà de celebrar el judici contra Parra i Madí, va acordar unir l’escrit a la causa i tenir “per fetes les manifestacions contingudes aquest”. No obstant, al tractar-se de papers que s’aporten com a qüestió prèvia, va decidir tornar-los a Parra perquè els entregui, com estipula la llei, a l’inici de la vista oral del mes de setembre. D’aquesta manera, seran sotmesos a “contradicció” a la resta de les parts personades abans de decidir si accepta o no aquest material.

Aquest tràmit no invalida la possibilitat que la fiscalia pogués obrir una investigació independent sobre la confessió realitzada ara per Parra o que algun jutge, com el de l’Audiència Nacional que investiga el 'cas 3%', pugui requerir a l’empresari que aporti tant la conversa gravada a Gordó com la resta de documentació. 

Una xarxa per defraudar Hisenda

La Fiscalia de Barcelona sol·licita dos anys de presó per a Joan Manuel Parra i David Madí per la seva presumpta implicació en una trama de factures falses. L’acusació pública els atribueix, igual com a altres persones, un delicte de falsedat documentals en concurs amb frau a Hisenda. En aquest cas, el propietari de la productora audiovisual, que ha confessat i s’enfronta a una pena menor, es va concertar amb Parra, Madí i cinc imputats més “per dur a terme un engany” i defraudar el fisc en l’exercici del 2011.