PRESUMPTA CORRUPCIÓ

L'Audiència Nacional cita l'empresari que va confessar el finançament il·legal de CDC

Parra ha admès que va cobrar d'una productora audiovisual serveis prestats al partit

Té en el seu poder la gravació d'una conversa amb l'exdiputat i exconseller Gordó

zentauroepp13081275 barcelona 17 5 2010      fotografia      guillermo moliner  190724174257

zentauroepp13081275 barcelona 17 5 2010 fotografia guillermo moliner 190724174257 / GUILLERMO MOLINER

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el 'cas 3%' de presumpte pagament de comissions a Convergència Democràtica (CDC), ha citat a declarar com a testimoni per al pròxim dilluns l’empresari barceloní Joan Manuel Parra González, que ha confessat haver cobrat feines realitzades a aquest partit en la campanya electoral del 2010 al Parlament a través de factures girades a una productora audiovisual que va treballar per a TV3. El total: 750.000 euros. Com a prova del presumpte finançament il·legal del partit, Parra va aportar en un jutjat de la capital catalana que tramita un procés contra ell per un altre assumpte una conversa que va mantenir l’octubre del 2011 amb l’ex alt càrrec del Govern i exdiputat de Junt pel Sí Germà Gordó, tal com va avançar dijous passat EL PERIÓDICO. 

L’empresari està condemnat a vuit mesos de presó perl’Audiència de Barcelona pel finançament de CDC a través del Palau de la Música en l’època en què aquesta entitat cultural estava presidida per Félix Millet. En el judici, Parra va reconèixer que va facturar a aquesta institució serveis prestats al partit, entre els quals part de la campanya electoral al Congrés dels Diputats el 2014 (més de 800.000 euros), la qual cosa li va permetre rebaixar la pena inicialment sol·licitada. És a dir, va admetre una operació molt similar a l’ara confessada per Parra i que investigarà l’Audiència Nacional.

L’administrador de les societats Hispart, Audiovisual Exit i Esterorent i habitual proveïdor de serveis ha realitzat aquesta nova confessió al si d’un procés que té pendent al Jutjat Penal número 23 i Barcelona contra ell i David Madí, el que va ser mà dreta d’Artur Mas i exsecretari de comunicació del Govern català. Ells dos i altres persones estan acusats de col·laborar en una presumpta trama de factures falses. El seu judici s’ha fixat per al mes de setembre i s’enfronten a una petició de pena de dos anys de presó.

Operació sota sospita

A començaments del mes de juliol, Parra va presentar un escrit en aquest jutjat penal en el qual admet que les tres empreses que administra no han prestat serveis a una productora de televisió a la qual havia girat i cobrat una sèrie de factures, sinó que aquestes tasques les va realitzar "en realitat" per a CDC en la campanya del 2010. L’empresari assegura que aquest partit el va “forçar” perquè utilitzés aquest sistema per poder percebre els seus honoraris.

Per acreditar la seva versió, l’empresari va entregar al jutjat un CD que conté una conversa que va mantenir el 17 d’octubre del 2011 en la llavorsseu de CDC al carrer de Còrsegade Barcelona amb Germà Gordó, llavors secretari del Govern de la Generalitat. Al cap d’uns minuts, es van afegir a aquesta reunió dos alts càrrecs del partit per intentar calmar Parra, enfadat perquè no se li pagava un deute. Segons sosté aquesta persona, aquesta gravació prova que els serveis no van ser prestats a la productora audiovisual, sinó a la formació política, i que va tenir bastantes dificultats per cobrar per la seva feina. També ha entregat al jutjat albarans d’aquestes tasques i una altra documentació, com plans d’instal·lacions per a mítings, així com un àlbum de fotos en el qual Artur Mas li agraeix la seva col·laboració amb les campanyes.

Papers tornats

Notícies relacionades

Dies després de l’entrega de l’escrit i de la documentació, aquest Jutjat Penal de Barcelona, que haurà de celebrar el judici contra Parra i Madí, va acordar unir l’escrit a la causa i tenir “per fetes les manifestacions contingudes”. No obstant, al tractar-se de papers que s’aporten com a qüestió prèvia, va decidir tornar-los a Parra perquè els entregui, com estipula la legislació penal, a l’inici de la vista oral del mes de setembre. D’aquesta manera, els documents podran ser sotmesos a “contradicció” de la fiscalia i les defenses abans que el jutjat decideixi si accepta o no aquest material. Aquest diari ha intentat aquests dies posar-se en contacte amb l’advocat de Parra per recollir la seva versió, però el lletrat ha declinat fer comentaris sobre això.

Les fonts consultades asseguren que aquesta conversa és bastant comprometedora per a Gordó. Aquest exdiputat i exconseller de Justícia ha assegurat a aquest diari que no tenia constància d’aquesta reunió amb les esmentades persones. L’exdirigent de CDC figura com a imputat a l’Audiència Nacional pel 'cas 3%' en què s’investiguen presumptes pagaments de comissions a CDC a canvi d’obres públiques.