Reunió a la Moncloa

Pere Aragonès, després de veure’s amb Pedro Sánchez: «En la pròxima taula hi ha d’haver resultats»

  • Estat del diàleg Catalunya-Espanya: Així estan els 44 punts de l’agenda per al retrobament

  • El president prioritza els acords sobre la desjudicialització i dona per bo el compromís de Sánchez d’anar «fins al final» quant a l’espionatge

Pere Aragonès, després de veure’s amb Pedro Sánchez: «En la pròxima taula hi ha d’haver resultats»

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i la Generalitat han sancionat aquest divendres el final de la congelació de les relacions iniciada per la part catalana després de l’eclosió del ‘Catalangate’. Pedro Sánchez i Pere Aragonès han apartat la pedra de Pegasus del camí de diàleg i obren una nova fase. Sense solució de continuïtat perquè el temps apressa, a finals de juliol es realitzarà la tercera reunió de la taula de diàleg i negociació. I en aquesta, com va afirmar Aragonès després de reunir-se amb Sánchez, «hi ha d’haver resultats».

Els dos líders van donar també el seu vistiplau a l’acord marc metodològic de les relacions entre governs que suposa, a la pràctica, l’extensió de garanties per part de l’Executiu de Sánchez que no es tornarà a repetir l’espionatge a l’independentisme. A més, segons va revelar Aragonès, Sánchez es va comprometre a «col·laborar amb la justícia per aclarir els fets en tots els procediments judicials oberts». Entre ells, la pròpia querella presentada pel president, un dels més de 60 independentistes espiats. Aquestes eren les condicions mínimes exigides pel Govern català per passar l’assumpte de l’espionatge a un segon pla.

Restablerta la confiança, es reprèn el diàleg. I en organitzada d’aquí a 15 dies es prioritzaran els acords sobre la «desjudicialització» del conflicte. «Cal començar a abordar el final de la repressió mitjançant els primers acords parcials». Uns acords que difícilment abordaran, per exemple, la reforma del delicte de rebel·lió i sedició, però que sí es pot vincular a la personació de l’Estat en les múltiples causes obertes. «Els fets han de començar a produir-se a partir de la propera reunió, no només paraules», va insistir Aragonès, conscient que la norma de les dues primeres reunions, la simple foto de les delegacions, ja no val a hores d’ara de la legislatura.

I malgrat que la prioritat ara sigui la desjudicialització, va assenyalar Aragonès, «la qüestió de fons, la voluntat democràtica dels ciutadans catalans per decidir si volen o no ser una república subjeu» i haurà de ser abordada. Però no ara, sis mesos abans que acabi el període hàbil de negociació, abans de l’arribada del 2023 i el cicle electoral.

Notícies relacionades

I és que tots dos es van reunir exposant les seves necessitats perquè el temps apressa i ja no és moment de llargues jugades tàctiques. El Govern espanyol necessita d’un aliment parlamentari constant i confiable i d’uns nous Pressupostos Generals de l’Estat (la inflació de dues xifres ha trencat les expectatives). I el Govern de Pere Aragonès necessita èxits visibles (i dels que es pugui presumir) en la taula de diàleg i negociació. Malgrat que Pegasus els va fer plantejar-se la ruptura de les relacions, el final abrupte de la taula de diàleg només hauria donat la raó als socis i enemics de Junts per Catalunya, defensors sempre de la inutilitat d’aquest fòrum de diàleg.

Amb tot, en la roda de premsa, Aragonès, en exercici del seu rol institucional, va tornar a desvincular aquest nexe d’unió entre els èxits de la taula de negociació i l’acord pressupostari, en contra del que va expressar la secretària general, Marta Rovira, del seu partit en una entrevista a aquest diari diumenge passat.