Sessió de control en el Congrés

ERC amenaça Sánchez de votar en contra del decret anticrisi per Pegasus

  • Sánchez promet treballar amb «transparència» i «objectivitat» per aclarir el presumpte espionatge, però no va més enllà del discurs del Govern aquests dies

  • El president demana el recolzament explícit del PP per salvar la convalidació del pla de xoc davant la guerra

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

«De moment demani el telèfon del senyor [Alberto] Casero». En va tenir prou amb aquestes paraules el portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, per advertir directament Pedro Sánchez que el seu grup pot votar en contra aquest dijous, en a penes 24 hores, del reial decret llei de resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra. La invocació a Casero suposava retrocedir al 3 de febrer passat, quan el Govern va salvar la convalidació de la reforma laboral de miracle, gràcies a l’error d’aquest diputat del PP. L’Executiu torna a trobar-se davant l’abisme, amb el risc de perdre una votació clau, una altra més, en la legislatura, en aquest cas per la tensió creixent amb els independentistes a compte del ‘Catalangate’.

La pregunta de Rufián donava peu al president perquè es pronunciés per primera vegada públicament sobre el cas Pegasus, l’escàndol de presumpte espionatge massiu a líders i activistes sobiranistes comès, segons Citizen Lab, entre el 2017 i el 2020. Sánchez no ho havia fet en aquests deu dies llargs en què la polèmica s’ha anat engrandint sense que l’Executiu hagi aconseguit frenar-la. Al contrari. I aquest dimecres tampoc va aportar novetats en l’argumentació de l’Executiu, més enllà de la promesa d’actuar amb «transparència» perquè s’aclareixin els fets. Però no va oferir ni comissió d’investigació ni dimissions, com exigeixen els independentistes.