Alt tribunal català

El TSJC arxiva la causa contra el diputat Daniel Serrano per agressió sexual

  • El jutge considera que les relacions que va mantenir amb una companya del partit van ser consentides, «sense perjudici que alguna es produís amb cert ímpetu i amb una reprovable desconsideració» per la seva part cap a la denunciant

El TSJC arxiva la causa contra el diputat Daniel Serrano per agressió sexual
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge d’instrucció de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat arxivar provisionalment la causa oberta contra el diputat del Parlament Daniel Serrano, exnúmero dos del PP català, pels suposats delictes d’agressió sexual i lesions, al «no haver quedat degudament justificada la comissió dels delictes». En la seva resolució, el magistrat detalla que durant la investigació judicial que des del novembre del 2019 s’ha realitzat en diferents jutjats i, posteriorment, en l’alt tribunal català s’han practicat totes les diligències que s’han estimat convenients «per poder prendre fundadament la decisió que ara es tracta». El togat remarca que les relacions íntimes van ser consentides, «sense perjudici que alguna es produís amb un cert ímpetu i amb una reprovable desconsideració per part d’ell que donessin lloc a l’aparició d’alguns hematomes sota la pell» de la dona.

La denúncia contra Serrano va ser presentada per una companya del partit, en concret, la secretària de Mujeres en Igualdad i membre d’executiva de la formació, M. R. La dona afirmava que el març del 2015 va començar una relació amb polític, que era llavors candidat del PPC a l’alcaldia de Cornellà de Llobregat, i ella, coordinadora d’organització del partit. Al cap de poc temps, segons la seva versió, van començar les actituds violentes de l’imputat durant els actes sexuals. Així, el març del 2015, detalla la dona, va patir unes lesions que li van causar hematomes als braços i al pòmul. Després, ella li va demanar explicacions i Serrano li va contestar que els blaus havien sigut provocats pel casc de la moto.

Episodis «excepcionals»

Notícies relacionades

En una altra trobada sexual, segons relata la víctima, l’actitud «tan violenta» del dirigent del PP li va produir forts dolors a l’esquena. La dona va creure en un primer moment que aquests episodis violents eren «excepcionals» per la relació personal i política que mantenien, ja que, en públic, el polític no tenia aquest comportament agressiu que mostrava en privat, i «del qual després no es responsabilitzava». Tanmateix, el 13 de novembre del 2016, la seva opinió, «sense consentiment ni acord previ», descriu la denúncia, la «va forçar de forma violenta a mantenint una relació no consentida de sexe violent i agressiu» al domicili d’ella, cosa que li va produir lesions que van trigar setmanes a guarir.

L’alt tribunal deixa constància que la denunciant i Serrano eren companys de formació política, no van conviure ni van tenir mai un projecte de vida en comú i que les seves relacions íntimes consensuades eren esporàdiques –cada dos mesos aproximadament– i puntuals des de l’any 2013 o, almenys, des de l’any 2015. El jutge d’instrucció qüestiona, d’entrada, que la dona trigués temps a denunciar els fets, més quan és «una persona emocionalment madura, amb formació professional i sense cap dependència respecte del seu presumpte agressor» i que «es dedicava al partit polític per vocació i sense cobrar per això». D’altra banda, afirma que del llenguatge utilitzat en els missatges de mòbil per la denunciant i de les respostes del diputat «no es desprèn en absolut que les relacions sexuals que tots dos van mantenir en aquella època no haguessin sigut consensuades, sinó al contrari». I afegeix: «la petició jocosa d’explicacions per part d’ella i les respostes al mateix nivell per part d’ell en els episodis del març i juny del 2015 no suggereixen en absolut que es tracti d’agressions»