Relacions tenses entre socis

Aragonès veu «diferent» la causa de Borràs de les de l’1-O i si fos d’ERC s’apartaria

El president adverteix que els delictes que s’atribueixen a la presidenta del Parlament «són els que són»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha considerat aquest dilluns «molt diferent» la causa judicial contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per presumpte frau quan era presidenta de la Institució Catalana de les Lletres (ILC) dels casos relacionats amb l’activitat política i les decisions preses per a l’organització de l’1-O.

«Independentment de si és cert que van passar aquests fets o no, la qüestió és que els delictes que formen part d’aquesta instrucció són els que són», amb referència a presumptes delictes de prevaricació, frau, falsedat documental i malversació continuada pels quals ha sigut processada Borràs, ha afirmat en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press.

Que decideixi Junts

Ha assegurat que si Borràs fos d’ERC «es posaria la institució per davant, s’apartaria, defensaria la seva innocència i, si finalment es resolgués favorablement a la seva persona, se li restaurarien les responsabilitats que tenia», i ha remarcat que és una decisió que correspon a ella i a Junts, partit del qual és presidenta.

El president ha recordat, en aquesta línia, que el reglament del Parlament «no exigeix la dimissió», sinó que «permet la suspensió» del diputat afectat. «Per tant, aquest és un camí. Però és una decisió que correspon a la presidenta del Parlament i a Junts. I en aquests moments l’ordre de processament encara no és ferma, no hi ha obertura de judici oral i, per tant, tenim temps per veure quina és la seva posició definitiva».

La reunió amb Sánchez

Aragonès ha considerat que la reunió «important» d’aquest divendres amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ha de ser «un punt d’inflexió» per «poder avançar decididament en el procés de negociació» i «reconstruir la confiança minvada».

Aragonès vol que la reunió amb Sánchez sigui un punt dinflexió.

Després de la seva última trobada a dos el 15 de setembre del 2021, Sánchez i Aragonès es veuran novament aquest divendres a la Moncloa, una reunió que arribarà després de la congelació de relacions entre els dos executius arran de la crisi generada pel cas d’espionatge polític a l’independentisme a través del sistema Pegasus.

«Es manté la meva convicció que la negociació és el camí i, malgrat les diferències i la crisi generada per la gestió de Pegasus, Catalunya i la ciutadania espanyola mereixen que aquest procés de negociació pugui avançar i trobem solucions polítiques i democràtiques», ha afirmat.

Desjudicialitzar el conflicte

Notícies relacionades

El president català, que ha deixat clar que les seves principals demandes continuaran sent l’amnistia i l’autodeterminació per resoldre el conflicte, ha admès que la «confiança està absolutament minvada» respecte a la Moncloa i que «s’haurà de reconstruir partint d’acords concrets i avenços reals».

«No sé quin Pedro Sánchez em trobaré aquest divendres –ha afegit–. El que sí que sé és que jo defensaré el dret a l’autodeterminació, l’amnistia i la necessitat d’abordar aquestes qüestions en el procés de negociació», així com també avançar en la «desjudicialització» i l’anomenada agenda «antirepressiva».