Investigació a la presidenta de Junts

El jutge processa Laura Borràs per corrupció i deixa en l’aire el seu futur polític

El jutge dona 10 dies a la fiscalia per acusar la presidenta del Parlament per fraccionar contractes quan dirigia l’ILC per beneficiar un amic

El jutge processa Laura Borràs per corrupció i deixa en l’aire el seu futur polític

Efe

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, està a un pas de seure al banc dels acusats. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha processat la també presidenta de Junts per, presumptament, fraccionar contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per beneficiar un amic. La decisió, que és el pas previ a l’obertura de judici oral, obre ara una incògnita sobre el futur polític de Borràs al capdavant del Parlament, el reglament del qual estableix que ha de ser desposseïda de les seves funcions quan el seu cas arribi a judici a l’estar vinculat a delictes de corrupció.

En una interlocutòria, el tribunal tanca la instrucció de la causa i processa Borràs i tres sospitosos més pels presumptes delictes de prevaricació, frau, falsedat documental i malversació continuada. El magistrat dona 10 dies a la fiscalia per presentar el seu escrit d’acusació després de concloure que «va abusar de les seves funcions» al capdavant de l’ILC i va acordar amb el seu amic Isaías Herrero, entre el 2013 i el 2017, el fraccionament de 18 contractes menors.

El jutge d’instrucció ja els havia processat al març, però Borràs va recórrer la decisió al·legant que s’havia vulnerat el seu dret de defensa: el tribunal va estimar el recurs i va reprendre la instrucció, i ara, després d’haver fet nous interrogatoris, la dona per acabada una altra vegada.

L’article 25.4 del reglament del Parlament explicita que en els casos en què un diputat sigui acusat per delictes «vinculats a la corrupció», la Mesa del Parlament, «una vegada sigui ferma la interlocutòria d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata». Aquell moment pot arribar, amb tota probabilitat, abans de les vacances.

Tots els partits, tret de Junts, consideren que els delictes que s’atribueixen a Borràs estan relacionats amb la corrupció, tot i que fonts de l’equip de la presidenta qüestionen que pugui quedar subjecta a aquestes consideracions, perquè el seu cas és una «persecució contra l’independentisme», és a dir, insisteixen que la seva és una causa política. La corrupció per si mateix no apareix al Codi Penal, però el Consell General del Poder Judicial sí que inclou en aquesta categoria els delictes pels quals es va obrir la investigació.

No obstant, els lletrats de la Cambra catalana, a petició de Borràs, van elaborar un informe que proposava diversos canvis al reglament, i un d’ells es referia precisament a l’article 25.4. Apostaven per suprimir-lo, al·legant que «no té cap precedent ni referent en el nostre dret parlamentari». «Contempla una causa de suspensió de l’exercici d’un dret fonamental [el de participació política] que presenta seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d’innocència, que també és un dret fonamental», van afirmar llavors els serveis jurídics. En un informe previ, del 2018, se suggeria que el redactat era ambigu i que es podia aclarir.

Notícies relacionades

Amb el reglament vigent, Borràs no podria exercir com a diputada ni com a presidenta del Parlament, però conservaria la seva acta com a parlamentària perquè es tracta d’una suspensió temporal i acotada al termini entre l’obertura del judici oral i la posterior sentència. En el cas que fos absolta, sí que podria tornar a exercir, perquè no hauria corregut la llista, ja que no s’emetran noves credencials.

Ara bé, en el moment en què quedi sense atribucions, la presidència de la Cambra catalana quedarà vacant i la vicepresidenta primera, Alba Vergés, haurà d’assumir les seves competències de manera interina. Això sempre que Junts vulgui mantenir la plaça que ocupa Borràs buida, perquè si opta per conservar el lloc i exercir-lo, pot proposar qualsevol altre diputat de les seves files i votar la seva candidatura en el ple.