Sessió de control al Parlament

L’oposició assetja Aragonès per la situació judicial de Laura Borràs

  • El president es mostra convençut que, quan s’obri el judici oral, «es prendran les decisions individuals precises pensant en el servei públic»

L’oposició assetja Aragonès per la situació judicial de Laura Borràs

Efe

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La política dona peu a freqüents paradoxes. Sense anar més lluny la viscuda aquest dimecres al Parlament, on el president Pere Aragones, d’ERC, s’ha vist assetjat, en la sessió de control parlamentari, per diversos partits de l’oposició sobre, ni més ni menys, la situació judicial de la presidenta del Parlament (i de Junts), Laura Borràs. Així, mentre que ERC ja verbalitza el seu prec a Borràs que no «arrossegui» les institucions catalanes, en concret la Cambra parlamentària, PP i Vox van atiar Aragonès responsabilitzant-lo per la situació.

El president va esquivar com va poder els atacs. Ni era qüestió de carregar contra Borràs, cosa que hauria incendiat la sessió, ni tampoc acollir-se a un tancredisme que donés pàbul a una de les interpretacions que els esmentats partits donen al ‘cas Borràs’: la corrupció és intrínseca al secessionisme.

I així, en aquest camí del mig a què es va acollir Aragones, aquest va començar la seva resposta a Alejandro Fernández (PP) amb una finta en què semblava voler escapar-se de la compromesa qüestió. «Com a president de la Generalitat em dec a aquest parlament que és el que em va elegir i respecto plenament la divisió de poders», va dir, però va afegir a tall de subtil pressió a Borràs que estava «convençut que en el moment en què s’hagin de prendre decisions, tots prendrem la decisió que convindrà més a la vocació de servei públic que tenim els membres d’aquesta Cambra». I en aquest tots s’hi ha d’incloure el seu partit, l’obsessió del qual és, justament, no permetre que es barregin els ous amb els cargols, és a dir, corrupció i postulats polítics, però també la mateixa presidenta del Parlament.

Més fàcil ho va tenir Aragonès amb el portaveu de l’extrema dreta. Després d’una inquisició desgavellada en què tant apareixia Laura Borràs com el «fanatisme climàtic», la presumpta «islamització de Catalunya» i que va acabar titllant de covard el mateix Aragonès, el president li va respondre amb un dels seus emotius discursos contra el feixisme. «Actuen com fa 100 anys. Pretenen soscavar les institucions democràtiques, no per acabar amb les desigualtats, sinó perquè són democràtiques. I a més, ho fan apel·lant a preceptes rancis i testosterònics com el de la covardia».

El flanc social

Notícies relacionades

La resta de la sessió de control va tenir un caire molt més social. El soci d’investidura (la CUP) i el dels pressupostos (els comuns) van atacar pel flanc de la precarietat dels serveis públics. Jéssica Albiach (En Comú Podem) es va centrar en les pèssimes condicions de l’atenció primària. Aragonès va respondre que la Generalitat no recapta tots els recursos (impostos) dels catalans i que per tant estava a expenses del Govern central («on vostès tenen més influència que nosaltres», va dir el republicà amb referència a l’Executiu de coalició entre el PSOE i Unides Podem).

L’anticapitalista Dolors Sabater va ampliar el zoom a tot el funcionariat públic i la resposta d’Aragonès es va centrar en el pla d’estabilització de l’ocupació pública que es portarà a terme al llarg d’aquesta legislatura.