Relacions entre socis

ERC es planteja ara fer caure Laura Borràs quan se li obri judici oral

Els republicans es decanten per «mantenir alt el nivell d’autoexigència» de l’independentisme davant la corrupció

ERC es planteja ara fer caure Laura Borràs quan se li obri judici oral

QUIQUE GARCÍA/EFE

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres mesos donen per molt. O com a mínim, perquè, en el debat que estava obert al març, i que segueix en plena ebullició, al si d’ERC sobre què fer quan se li obri judici oral a Laura Borràs per presumptes irregularitats en la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), hagi canviat el vent. Si al març els republicans es decantaven per no sacsejar el vesper de Junts, tement rebre milers de picades, emparant una destitució de la presidenta del Parlament, ara que el TSJC l’ha deixat a un pas del banc dels acusats, el sentiment majoritari s’inclina per «no abaixar el nivell d’autoexigència» de l’independentisme sobre les qüestions de corrupció.

«Les coses han canviat», assenyala una veu del partit de Pere Aragonès, que remarca que «el relat de la presidenta Borràs fa aigües quan apareixen els seus àudios i les declaracions dels empleats». I el que era una gran incomoditat per ERC, fer veure que no advertia la presència de l’elefant davant el televisor, per por que en les eleccions municipals del 2023 pogués rebre una trompada, s’ha convertit, ara, en una mena d’imperatiu moral, que, o es porta a terme o, en cas contrari, també pot perjudicar la imatge dels republicans, que es vanten de portar 90 anys d’història sense cap cas de corrupció. «Tindria conya que dilapidéssim aquest capital. I més per una persona aliena al partit», sentencia una altra veu que sempre ha defensat arribar fins al final.

Notícies relacionades

El debat continua obert i no s’espera cap decisió ni ara, ni tampoc quan, transcorreguts els 10 dies de termini que té, la fiscalia comuniqui la pena que sol·liciti. Serà quan el jutge obri judici oral, és a dir, digui data i hora per a la vista, quan el Parlament activi els seus mecanismes reglamentaris. I per tant, quan ERC, si finalment ho decideix, actuï.

Es pot recordar que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va assegurar, en una entrevista a l’ACN, que «el millor és que s’aclareixin els fets, tranquil·lament i netament, i, si no ha passat res, ja tornarà».