Encreuament de declaracions sobre el diàleg

ERC i Junts s’acusen de deslleialtats mútues en la relació del Govern amb Sánchez

  • Els republicans demanen als postconvergents que cessin en les seves crítiques «des del sofà» i s’impliquin en la negociació

  • JxC lamenta que Esquerra prengui decisions «unilaterals» per seguir les reunions amb el Govern malgrat el ‘Catalangate’

ERC i Junts s’acusen de deslleialtats mútues en la relació del Govern amb Sánchez

Efe

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova picabaralla entre els partits que comparteixen Govern a compte de la relació amb el Govern de l’Estat i acusacions creuades de deslleialtat. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha instat aquest dilluns JxCat a sumar-se de nou a la taula de negociació amb l’Estat i deixar de «debilitar-la» amb les seves «crítiques des del sofà», una actitud que ha considerat que «no és lleial, ni responsable, ni ajuda a guanyar». L’andanada republicana va ser simultània a la que va realitzar l’homòleg postconvergent de Vilalta, Josep Rius, que va asseverar que «en un govern de coalició, les posicions les fixen els dos socis de coalició, i això no va passar en la reunió de la consellera Laura Vilagrà i el ministre de presidència, Félix Bolaños. Demanem que no torni a passar».

Vilalta, que sol contemporitzar les declaracions contra Junts, va comminar als postconvergents «que compleixin el que es van comprometre en l’acord d’investidura: estar en el procés de negociació, respectar-lo, ajudar i intentar que funcioni», ha afirmat. Més deslleialtats.

Per part de Junts, Rius va reclamar que «es reforcin els mecanismes de coordinació perquè no torni a passar» el que va passar la setmana passada a compte del conclave Bolaños-Vilagrà, «i que la posició sigui de tot el Govern», ha afegit. Això es concretarà que les reunions siguin més periòdiques, setmanalment si és possible les reunions de més alt nivell, i «consensuar prèviament els temes que es negocien a Madrid i que afecten l’Executiu, fer complir l’acord de Govern i crear l’espai de coordinació estratègica» que preveu el pacte de Govern entre ERC i Junts.

Taula morta

Notícies relacionades

Rius també ha criticat de nou el suposat «veto» dels presidents Aragonès i Sánchez als noms que va proposar Junts per a la taula de diàleg i ha insistit que aquest organisme està «mort» i han de posar-se condicions per a la negociació: amnistia, autodeterminació i mecanismes de seguiment.

Pel que fa als republicans, fonts del partit disposen que hi ha dues carpetes que no són negociables. Una és la posició del grup parlamentari d’ERC al Congrés, que no serà socialitzat ni pactat amb Junts. No mentre la xifra sigui de 13 diputats a 4. I, segon, l’agenda del president i la seva autonomia. És a dir, amb qui es reuneix i amb qui no. «Per dignitat institucional. ¿S’imagina algú un president de CiU/Junts dels últims 40 anys posant en comú i demanant l’autorització per reunir-se amb algú?», apunta aquesta veu.