L’entrevista, a les 16.00 hores d’aquest 28 de juny
Sánchez busca escenificar amb Biden el rellançament de la relació amb els EUA
El president aconsegueix aquest dimarts la foto que tant va perseguir amb el dirigent demòcrata un any després del fiasco de la seva cita a Brussel·les
La imatge servirà per a ell de pòrtic de la cimera de l’Aliança, una cita clau i que la Moncloa ha preparat amb mim perquè sigui «històrica»
Va passar fa poc més d’un any. El 14 de juny del 2021, a Brussel·les, a la cimera de l’OTAN. Pedro Sánchez i Joe Biden, que havia estrenat el càrrec de president dels Estats Units feia mig any, van xerrar per primera vegada, però amb prou feines al llarg d’un recorregut per un passadís durant menys de mig minut. Una mera salutació protocol·lària. La Moncloa havia aixecat l’expectació dies abans, va anticipar que conversarien uns minuts. Però no va ser així, tot i que posteriorment el Govern va explicar que havien conversat abans que les càmeres els captessin junts. Aquell fiasco va marcar el cap de l’Executiu: des del seu equip s’havia alimentat una bola de neu que ningú va saber aturar a temps. El contratemps, com relatarien després des del seu entorn, no va fer més que sumar punts a favor de la destitució del seu director de Gabinet, Iván Redondo. I el cessament va arribar, tot just un mes més tard, acompanyat de la promoció, a aquest mateix lloc, d’un veterà ‘fontaner’ socialista, Óscar López.
Des d’aleshores, la Moncloa ha intentat gestionar amb bastanta més cautela les relacions entre Sánchez i Biden. Finalment, tots dos es veuran, ja sí en una reunió bilateral, a soles i al palau presidencial, aquest dimarts. A les 16.00 hores. Però el Govern va deixar que fos la Casa Blanca qui avancés la notícia, qui avancés que el dirigent demòcrata es veuria a Madrid amb Sánchez i amb el Rei, per separat. I qui recalqués que amb les dues entrevistes es pretén reafirmar la «forta relació bilateral» entre els dos països. La Moncloa simplement es va encarregar d’oferir posteriorment el ‘timing’ i de ressaltar la «màxima importància» que confereix a la reunió dels dos líders, perquè els EUA són un «soci estratègic clau». No volia errar.
La foto tan perseguida amb Biden, que servirà per escenificar la cordialitat i els llaços intensos entre les dues administracions, servirà a Sánchez de pòrtic de la cimera de l’OTAN de Madrid que s’inaugurarà oficialment el dimecres 29 i que tindrà la seva primera foto de família hores abans, en el sopar de gala ofert pels Reis als 30 caps d’Estat i de Govern de l’Aliança i als seus cònjuges. Aquesta imatge serà, de seu, molt poderosa. Els dos mandataris han coincidit posteriorment en fòrums multilaterals –en el G-20 de l’octubre passat a Roma, en el Consell Europeu del març passat, a Brussel·les–, han conversat per telèfon (l’última vegada, fa una setmana), però mai havien despatxat junts i a soles. La d’aquest dimarts serà, com remarca la Moncloa, la primera visita oficial de Biden a Espanya. Una reunió bilateral que discorre al marge de la cimera de l’Aliança, que té entitat per si mateixa. Biden serà el desè president dels EUA que trepitgi el nostre país: el primer, el 1959, va ser Dwight D. Eisenhower, i l’últim, el 2016, va ser Barack Obama.
La cita, indiquen en l’Executiu, corona els «nombrosos contactes» dels dos presidents i dels dos governs aquest últim any i mig, des que el demòcrata va rellevar Donald Trump. La col·laboració es va refermar amb la sortida de l’Afganistan, en la qual Espanya va exercir de ‘hub’ europeu de recepció i atenció dels refugiats, i s’ha enrobustit després de la invasió russa. De fet, Biden va traslladar a Sánchez, en la conversa telefònica que els dos van mantenir la setmana passada, el seu «agraïment per l’estreta cooperació d’Espanya» en resposta a la guerra a Ucraïna, «inclosa la seva provisió de seguretat i assistència humanitària a Ucraïna i el suport a les fortes sancions» contra Moscou. Així que l’objectiu de la trobada d’aquest dimarts és «reforçar, actualitzar, renovar la relació estratègica d’Espanya i els EUA», apunten a la Moncloa. Queda en l’aire si hi haurà visita de tornada de Sánchez a la Casa Blanca, hipòtesi en la qual encara no vol entrar l’equip del cap de l’Executiu: «Cada dia té el seu afany». El març del 2020, i per la pandèmia, es va cancel·lar el viatge d’Estat programat dels Reis a Washington.
Visita també a Ifema
L’‘Air Force One’ de Biden aterrarà a la base aèria de Torrejón de Ardoz cap a les 14.00 hores procedent d’Alemanya, després de concloure la reunió del G-7. El president serà rebut per Felip VI. Després, la comitiva es dirigirà cap a la Moncloa, per a l’entrevista amb Sánchez, la durada de la qual s’estima d’una hora, i que seguirà una declaració institucional conjunta (sense preguntes). El mandatari nord-americà marxarà a continuació cap al Palau Reial, per a la seva audiència amb el Monarca, prèvia al sopar de gala en el qual estarà acompanyat de la seva dona, Jill, que va aterrar diumenge a la nit a Torrejón. Ella mateixa es va veure aquest dilluns amb la reina Letícia i també va mantenir una trobada a la Moncloa amb Begoña Gómez, la dona del líder socialista. Trobada, precisen fonts governamentals, requerit per la primera dama americana.
Notícies relacionadesL’entrevista amb Biden serà el plat fort per a Sánchez de la jornada prèvia a l’arrencada oficial de la cimera. Però té l’agenda carregada des de primera hora. Perquè rep a la Moncloa a les 9.00, les 10.30 i les 18.00 als primers ministres d’Austràlia, Anthony Albanese; Nova Zelanda, Jacinda Ardern, i Islàndia, Katrín Jakobsdóttir. A més, visita a les 12.00 hores les instal·lacions d’Ifema, que acolliran la reunió de l’Aliança, junt amb el secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenberg, amb el qual dinarà al palau presidencial a continuació.
El dia es tanca amb el sopar de gala al Palau Reial ofert pels Reis als caps d’Estat i de Govern dels 30 països aliats i els presidents del Consell i de la Comissió Europea, Charles Michel i Ursula von der Leyen, més els mandataris de Suècia i Finlàndia –països candidats a l’adhesió, si Turquia aixeca el seu veto–, i de l’AP4 (Austràlia, Corea del Sud, Japó i Nova Zelanda), i els seus respectius acompanyants. Hores després, s’obrirà la cimera que posarà Madrid en el centre d’occident i Sánchez com a amfitrió d’una trobada clau.
Jens Stoltenberg Olaf Scholz Óscar López Águeda Madrid Austràlia Nova Zelanda Corea del Sud Consell de Ministres Letizia Ortiz OTAN G-20 Japó PSOE Govern Pedro Sánchez Estats Units Unió Europea Felip VI Joe Biden G-7 Ursula von der Leyen Iván Redondo Comissió Europea Roma Washington Brussel·les Charles Michel
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
- Un xàfec desborda la riera de Cadaqués i arrossega cotxes
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany