Polèmica amb els Jocs Olímpics

Lambán: «El president del COE ja no és un problema meu o d’Aragó, sinó d’Espanya»

El president d’Aragó demana «a qui correspongui» que «prengui mesures» sobre la continuïtat d’Alejandro Blanco al capdavant de l’entitat esportiva després de revelar-se que va negociar en secret la candidatura olímpica amb l’independentisme català

Lambán: «El president del COE ja no és un problema meu o d’Aragó, sinó d’Espanya»

ANGEL DE CASTRO

4
Es llegeix en minuts

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, ha afirmat aquest divendres que el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, «ja no és només un problema meu o d’Aragó, sinó d’aquest país». Així ho ha expressat en un esmorzar-col·loqui organitzat per ‘El Periódico de Aragón’ al valorar la informació d’El Confidencial que revela que el dirigent d’aquesta entitat esportiva va negociar en secret la candidatura conjunta de Catalunya i Aragó per als Jocs Olímpics d’Hivern el 2030 amb l’expresident de la Generalitat Artur Mas i un alt càrrec de l’Executiu català. «Em sembla gravíssim i deixa el COE en una situació molt compromesa», ha afegit.

Després d’aquestes informacions, Lambán ha considerat que es va quedar «curt» quan fa uns dies va qualificar Blanco com a aliat de l’independentisme català i ha demanat «a qui correspongui» que «prengui mesures» perquè no és és bo que el representant d’«una institució que representa els millors valors de la societat sotmeti l’entitat a aquest descrèdit». No obstant, ha evitat a demanar obertament el seu cessament o dimissió.

El mandatari aragonès ha lamentat el «soroll mediàtic molt desfavorable» que s’ha generat a nivell estatal contra la posició d’Aragó, tot i que ha confiat que aquesta visió sigui «temperada» amb les explicacions que s’estan donant des de la DGA. «Cada vegada que les hem donat han tingut èxit», ha afegit.

Lambán ha defensat que l’Executiu que presideix ha sigut «qui realment ha tingut interès a negociar» una candidatura conjunta de la comunitat amb Catalunya. I ha considerat que aquestes informacions publicades avui ratifiquen el que Aragó denuncia des de fa temps, que «les cartes estaven marcades abans d’asseure’s a la taula»

El president es referia així al que està passant també amb els seus tècnics enviats a la taula tècnica a la qual també es va asseure el COE, el Consell Superior d’Esports i Catalunya, de la qual també s’han filtrat àudios en els quals es pretén dir que els aragonesos van estar d’acord en la proposta que la DGA va rebutjar. En aquest sentit, la situació va més enllà i pot acabar als tribunals. «Hi ha hagut una manipulació d’uns vídeos», ha explicat, i el que ha fet el COE pot ser «constitutiu de delicte». Els tècnics aragonesos «han sigut tractats molt injustament i manipulats», ha remarcat.

També s’ha referit a la polèmica suscitada amb l’exjugador de bàsquet Pau Gasol, que va acusar Lambán i a l’Aragó del fracàs de la candidatura, però el president li va respondre a través de Twitter amb un missatge que ha aixecat ampolles. Ha dit que li consta que és «un bon home», a més d’una estrella de l’esport, però «no crec que ni Gasol ni ningú tingui el do papal de la infal·libilitat i que ningú pugui dir-li si té raó o no». «Ell deia que Catalunya ha fet una feina impecable i avui ens hem assabentat que, efectivament, va fer una feina impecable», ha ironitzat referint-se de nou a la informació publicada per El Confidencial.

Respecte a les crítiques de José Manuel Franco, secretari d’Estat per a l’Esport, que va qualificar de «barbaritats» el que Lambán havia dit sobre el president del COE, ha volgut marcar diferències entre aquestes declaracions i el que poden pensar i dir altres membres del seu partit o del Govern de Pedro Sánchez: «Del Govern no m’ha arribat cap discurs concordant amb el que va dir [Franco] i, vist això, que santa Llúcia li conservi la vista», ha ironitzat de nou, al·ludint a les converses d’Alejandro Blanco amb Artur Mas i l’independentisme per pactar la candidatura olímpica ja el 2019.

Notícies relacionades

Tampoc s’ha mostrat crític amb el líder dels socialistes i president del Govern, Pedro Sánchez, ja que, segons ha dit, «no tinc res a retreure-li». Ha assegurat que sí que han parlat, però d’altres temes «que li preocupen més» en aquests moments.

També ha volgut rebatre aquesta imatge d’anticatalanisme que alguns atribueixen al president aragonès. Lambán ha explicat que, al marge de les diferències polítiques, la relació amb el seu homòleg en la Generalitat és «cordial» i que la seva relació amb Catalunya no té a veure res amb la política: «Em declaro catalanòfil, m’estimo Barcelona, vaig viure allà», ha manifestat. «Si alguna cosa estan fent els independentistes és fastiguejar i arruïnar la gran Barcelona i la Catalunya que molts estimem i adorem», ha afegit. I també ha rebatut aquells qui li diuen que criticar l’independentisme el converteix en un polític més de dretes. «El que és de dretes és ser independentista; ser d’esquerres és ser antiindependentista». «No soc anticatalanista, a Catalunya sí que hi vaig. De fet, dilluns aniré a Barcelona», ha conclòs.