Jocs Olímpics 2030

Lambán: «Si soc insultat per complir el meu deure, benvinguts siguin els insults»

El president aragonès afirma que Blanco «fa l’efecte que és més un especialista en arts marcials que algú que hauria de promoure l’acord»

Lambán: «Si soc insultat per complir el meu deure, benvinguts siguin els insults»

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

El president aragonès, Javier Lambán, s’ha mostrat estupefacte a l’escoltar les últimes declaracions realitzades pel secretari d’Estat per a l’Esport, José Manuel Franco, en les quals recriminava la vinculació del comitè olímpic espanyol (COE) amb l’independentisme. «En aquesta vida he sentit moltes barbaritats, però aquesta potser supera moltes de les que he sentit», va apuntar Franco durant un esmorzar informatiu d’Europa Press.

La duresa de les declaracions del secretari d’Estat impacten perquè les realitza la màxima autoritat de l’esport del Govern espanyol, liderat pel PSOE, contra el president d’un govern autonòmic en presència del Ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i del president del COE, Alejandro Blanco, que unes hores abans, en una entrevista en el programa ‘El Larguero’ de la cadena SER, tornava a criticar les «mentides» de Lambán, segons va apuntar en reiterades ocasions.

Doncs bé, Lambán va contraatacar i es va defensar assenyalant que l’únic que ha fet durant la negociació de la candidatura conjunta per als Jocs Olímpics d’Hivern de 2030 entre Aragó i Catalunya ha sigut «defensar l’interès d’Aragó i fer que EspanyaCatalunya tots respectin aquesta comunitat i no la tinguin per un zero a l’esquerra». A més, va afegir: «Si he de ser insultat per complir el meu deure, benvinguts siguin els insults». I va anar més enllà sobre l’actuació de Blanco en tot aquest procés, sobre qui va dir que «fa l’efecte que és més un especialista en arts marcials que algú que hauria de promoure el consens i l’acord».

L’encreuament d’acusacions no cessa, tot i que ja han transcorregut gairebé 48 hores des que Blanco va anunciar que no hi haurà candidatura per a 2030. I no és només això, és que la tensió puja conforme passen les hores. No obstant, Lambán va dir que no estava sorprès. «Sabia que seria agredit i insultat. De fet, esperava agressions i insults procedents de la Generalitat de Catalunya i del propi president del COE, però no d’un secretari d’Estat», una situació que va qualificar d’«absolutament insòlita» i «sorprenent».

El cap de l’Executiu aragonès va al·ludir a la gravetat de les declaracions de Franco perquè realitzar «desqualificacions i insults» contra un president d’una comunitat autònoma és «com fer-ho contra el Govern d’una autonomia que s’ha limitat a defensar els seus interessos i els dels seus ciutadans». Segons el parer de Lambán, l’actuació del secretari d’Estat es qualifica per si sola».

Contra vent i marea

Sigui com sigui, el president aragonès ha rebut en les últimes hores dures acusacions per part del COE, però també per part del Govern català i del central. Fins i tot Pau Gasol va qüestionar l’actuació de Lambán en les negociacions. «Sempre he sabut que defensar els interessos de la comunitat per sobre de qualsevol altra consideració i posar-ho per davant del teu partit i de les institucions de vegades té inconvenients. Per mi estarà sempre l’interès d’Aragó per sobre de qualsevol altra consideració, per incòmoda que pugui resultar. L’important és Aragó i defensar aquesta comunitat», va assegurar Lambán des d’Alcanyís.

A més, va remarcar que la postura d’Aragó ha sigut «la més disposada al diàleg, tot i que mai hem acceptat ser subalterns» i va relatar que durant la negociació va posar com a condició «estar en peu d’igualtat, així com que el repartiment de les proves i seus havia de ser equilibrat en quantitat i qualitat». «Quan vaig veure que no es complia això, vam plantejar allò dels lots, però ni se’ns ha escoltat».

El futur el 2034

El Govern d’Aragó, no obstant, continua pensant en el futur. En aquest sentit, Lambán va apuntar que «el segell olímpic aragonès té més de 30 anys d’història» i la ciutat de Jaca fa més de tres dècades que «somia amb uns Jocs d’Hivern». «Jaca és, sens dubte, la capital olímpica dels Pirineus». En qualsevol cas, es va mostrar partidari de deixar enrere aquest «desafortunat capítol» que ha fracassat, però «no ha sigut per Aragó», va aclarir.

Respecte a la nova candidatura, Lambán va apostar per «començar des de zero, no amb un procés viciat des del principi». «Cal deixar la pilota a terra, que passi l’estiu i refredar el cap per treballar per una candidatura el 2034 per la qual Aragó apostarà decididament». Finalment, el president aragonès va voler deixar clar que «Aragó només apostarà per candidatures d’Espanya que defensin Espanya i que vetllin per l’interès de l’Estat espanyol en el seu conjunt». És a dir, que siguin uns Jocs Olímpics «amb sentit d’Estat i en els quals siguin presents els Pirineus d’una manera equilibrada i justa».

«No es podia pretendre que Catalunya fos la part principal i gairebé exclusiva i nosaltres, simples comparses. Això és el que ha molestat, rebutjar aquest paper subsidiari»

El president aragonès ha assenyalat que mai hi ha hagut «un projecte tècnic» i que ha sigut sempre dominat pels criteris polítics». En aquest sentit, «Aragó va plantejar des del primer moment fer l’esquí alpí als Pirineus aragonesos», una proposta que es va denegar «d’entrada i sense deixar ni un minut per a la discussió». «Vam preguntar si no reuníem els requisits i se’ns va dir que no. Això demostra que els motius eren polítics», va apuntar.

Notícies relacionades

Per Lambán, «Aragó és la part que més tard s’ha aixecat de la taula i la que més solucions oferia per arribar a un acord». A més, va proposar «repartir les proves per lots i deixar que triés Catalunya, però la Generalitat la va rebutjar sense llegir-la» i té «la impressió que el president del COE també». «A l’Aragó no se’l pot acusar d’haver trencat el diàleg i la taula. Però no es podia pretendre que Catalunya fos la part principal i gairebé exclusiva i nosaltres, simples comparses. Això és el que ha molestat, rebutjar aquest paper subsidiari. Si he de de ser insultat per complir el meu deure, benvinguts siguin els insults», va declarar.

Lambán va assenyalar que el conseller de Cultura i Esports, Felipe Faci, de qui va dir que «ha demostrat que té més paciència que un sant», ha establert contacte amb el COE perquè ha tingut oberta la comunicació del Govern d’Aragó amb el comitè olímpic».