L’ACORD QUE ARAGÓ NEGA

Jocs Olímpics 2030: Els àudios dels tècnics que rebaten Lambán

  • El president aragonès va abjurar de l’acord, sentenciant que els seus representants no hi havien donat l’aval. Les gravacions de les reunions demostren que veien el repartiment de proves «més que acceptable».  

Aval técnico de Aragón a los JJOO de Invierno conjuntos entre Catalunya y Aragón

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Javier Lambán es va desmarcar vehementment de l’acord tècnic per a una candidatura conjunta que van rubricar el COE i els representants dels governs espanyol i català l’1 d’abril. No només es va mostrar en contra del pacte aconseguit, al considerar que no era igualitari un repartiment que donava 54 proves a l’Aragó i 42 a Catalunya, sinó que va negar amb rotunditat que els seus representants hi haguessin donat la conformitat. «Totes les reunions estan gravades, que les facin públiques sense problema», va sentenciar fa un mes José Ángel Hierro, tècnic aragonès en les negociacions. EL PERIÓDICO ha tingut accés a les gravacions, en què precisament Hierro donava la seva conformitat amb la divisió. 

«Entenem que aquesta opció pot ser més que acceptable i fins i tot disposar tècnicament d’una aprovació per part, no només de nosaltres, sinó com he dit inicialment, del mateix assessor extern del Comitè Olímpic Internacional, assenyalava en una de les reunions el delegat de Lambán. 

«Es va parlar en cinc minuts»

L’acord del qual Aragó es va desmarcar, després de sis reunions, repartia les proves de gel, les que més audiència generen: hoquei al Sant Jordi de Barcelona i patinatge i cúrling a Saragossa i Jaca. El Pirineu aragonès allotjava el biatló i l’esquí de fons, mentre que el català acollia les proves d’esquí alpí, esquí de muntanya, ‘snowboard’ i ‘freestyle’. 

«El tema de distribució es va solucionar com un tema tècnic, es va parlar en cinc minuts», destacava als àudios Carlos Lannes, un altre dels tècnics designats per Aragó, amb relació al repartiment fàcil i sense disputa de les proves de neu. «La proposta de neu la van fer els tècnics d’Aragó», va destacar aquest dimarts Blanco, lamentant les «mentides» que hi ha hagut durant el fallit projecte.

Notícies relacionades

El president del comitè del COE va explicar que Lambán, tres dies després de l’acord tècnic, li va expressar la seva disconformitat. En un comunicat els tres tècnics aragonesos (Hierro, Lannes i Ricardo Aparicio) van negar que hi hagués cap «proposta presentada, debatuda i acordada», com defensava el COE i els governs català i espanyol. «[Després de la segona reunió] les posteriors han sigut dilatar la situació sense que prosperi cap proposta per part dels representants d’Aragó, que, en tot moment, ho han deixat clar, com consta als informes de les respectives reunions de la Comissió Tècnica i constarà en les gravacions». Ara les gravacions posen en entredit la tesi abocada pel Govern d’Aragó. 

Sense vots contraris d’Aragó

Després de la sisena reunió, el comitè tècnic va aprovar el repartiment de modalitats olímpiques amb nou vots a favor i tres en contra (cap dels representants aragonesos s’hi van mostrar en contra). Després que Lambán baixés del tren olímpic, el COE va sondejar una nova proposta que movia a l’Aragó dues proves, el ‘freestyle’ a Cerler i l’esquí de fons a Formigal, però treia de Saragossa el patinatge artístic. Aragó no ho va acceptar i va plantejar altres fórmules, com el repartiment de lots i divisió de proves per gènere, que la Generalitat també va rebutjar, remetent-se a l’acordat al seu dia.