Assenyalen la Generalitat

Jocs Olímpics: els tècnics d’Aragó denuncien «coaccions» d’última hora

  • Lambán lamenta els «insults i desqualificacions» del president del Comitè Olímpic Espanyol

Jocs Olímpics: els tècnics d’Aragó denuncien «coaccions» d’última hora
2
Es llegeix en minuts

Els tècnics del govern aragonès que van participar en la comissió encarregada d’elaborar una candidatura conjunta als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 es van veure «coaccionats» amb una proposta presentada a última hora i per sorpresa per la Generalitat, que només deixava a l’Aragó les modalitats d’esquí de fons i biatló.

En una entrevista concedida a Efe, un dels tècnics que van participar en les reunions en representació d’Aragó, José Ángel Hierro, ha lamentat l’«audiomuntatge» filtrat als mitjans de comunicació i ha reclamat que es donin a conèixer els continguts sencers per tal que les respostes publicades es puguin entendre en el context en què es van produir.

Hierro, d’acord amb els seus dos companys aragonesos en el grup de treball, ha explicat que en els àudios esmentats es refereixen a les seves valoracions inicials positives entorn a l’esquí de fons i el biatló, però no a l’ocorregut en l’última reunió del 22 de març.

Ha explicat que cap a les 09.00 hores del matí es va rebre un correu electrònic del Comitè Olímpic Espanyol (COE) que retardava la reunió prevista fins a les 12.30 hores, amb una proposta de la Generalitat que rebutjava tots els plantejaments fets fins aquell moment per la comissió tècnica: la incorporació a l’Aragó de les proves de cúrling, patinatge artístic i velocitat sobre gel en pistes curta i llarga.

Segons aquest tècnic, «o ens aixecàvem en aquell moment de la taula i es donava per finalitzat un projecte conjunt, o ens manteníem a l’espera que els presidents d’Aragó i Catalunya ratifiquessin o no la proposta, sense donar opció ja a una negociació política».

Ha negat, d’altra banda, que durant les reunions s’hagués descartat la possibilitat d’acollir una prova d’esquí alpí a l’Aragó, en concret les de descens a l’estació de Cerler, i que la proposta sobre la qual s’havia treballat abans de proporcionar-se’ls l’última de la Generalitat era un «document base» sobre el qual encara existia la possibilitat de negociar.

«Se’ns cita als tècnics aragonesos expressament en els àudios filtrats i això ens causa indignació, i nosaltres pensem que els presidents de les federacions i del Consell Superior d’Esport que van prendre part en les reunions haurien de parlar de la situació en la qual ens trobàvem», ha explicat Hierro.

Per aquesta raó, ha insistit que «una cosa és el que es veu en el publicat, la primera part de les reunions mantingudes, en les quals es posa en valor el fons i el biatló, i una altra és renunciar a reclamar altres modalitats alpines per a Aragó».

Lambán: Aragó «va buscar l’acord fins a l’últim moment»

Notícies relacionades

El president del Govern autonòmic, Javier Lambán, ha lamentat l’«allau d’insults i desqualificacions» per part del president del COE, Alejandro Blanco, i de l’independentisme «per defensar l’interès d’Aragó». Així ho ha manifestat aquest dimecres, a través d’un missatge a la xarxa social Twitter, després que dimarts es conegués la decisió del COE de retirar la candidatura conjunta entre Aragó i Catalunya per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030.

«El Govern aragonès és l’únic que va buscar un acord fins a l’últim moment», ha afegit el president de l’Executiu autonòmic. «I continuarà fent-ho de cara al 2034», ha advertit, en relació amb la presentació d’una candidatura centrada a Jaca (Osca) i que aglutini a tot el Pirineu, segons va anunciar aquest dimarts el conseller autonòmic d’Esport, Felipe Faci.