País Valencià

Cronologia: els sis dies més foscos de Mónica Oltra després de la seva imputació

L’exvicepresidenta de la Generalitat Valenciana reconeix que la decisió de dimitir li ha costat «sobretot perquè guanyen els dolents»

Cronologia: els sis dies més foscos de Mónica Oltra després de la seva imputació

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Així han sigut els sis dies que han transcorregut des de la imputació judicial de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, per la gestió de la seva conselleria del cas d’abusos a una menor tutelada pel seu exmarit fins a la seva dimissió:

DIA 1: EL TSJCV IMPUTA OLTRA

El 16 de juny, el Tribunal Superior de Justícia de el País Valencià es declara competent per instruir la causa contra Oltra i 13 investigats més en la causa, a l’apreciar «una sèrie d’indicis plurals» que «fan sospitar la possible existència d’un concert» entre la vicepresidenta i diversos funcionaris per «protegir la seva llavors parella o bé protegir la carrera política de l’aforada», i la cita a declarar com a investigada el 6 de juliol.

Oltra guarda silenci aquell dia, mentre que el president de la Generalitat, Ximo Puig, a qui la decisió del TSJCV l’agafa en un acte públic, mostra el seu respecte per la mesura judicial i afirma que no afectarà el pacte de govern a la Generalitat, mentre que l’oposició en bloc l’insta a destituir-la de manera urgent.

DIA 2: OLTRA REBUTJA DIMITIR

Oltra compareix en la roda de premsa posterior al ple del Consell, on les preguntes se centren de manera monogràfica durant gairebé una hora en la seva situació judicial i en la qual afirma que no dimitirà perquè això és una qüestió «política», fruit d’una «cacera de l’extrema dreta», i que aguantarà la pressió.

L’oposició insisteix que Puig la destitueixi de manera «fulminant» i que expulsi del pacte de govern a la Generalitat Compromís, formació que avisa: si el president optés unilateralment per apartar Oltra del Consell, trencaria a l’acord del Botànic, el pacte d’esquerres que des del 2015 sustenta el Govern valencià. Puig afirma que és «temps de reflexionar i de prendre decisions».

DIA 3: FESTA DE COMPROMÍS I TANCAMENT DE FILES

Compromís celebra el 18 de juny a València un acte convocat anteriorment a la imputació d’Oltra sota el títol ‘Cap a un tercer Botànic’, que es converteix en un tancament de files entorn de la coportaveu de la coalició, amb frases com «si toquen a una, ens toquen a tots» o «mai caminaràs sola», i al qual es reivindica com a «imprescindible».

Oltra, a qui es veu ballar amb els seus companys de partit, defensa la seva «integritat i honradesa», s’ofereix «per guanyar el tercer Botànic» i avisa que «el Botànic no és Botànic si no hi és Compromís», mentre que Puig, en un altre acte, assenyala que «no té per què perillar» el pacte de govern i insisteix que cal reflexionar amb serenitat.

DIA 4: ELECCIONS ANDALUSES

Diumenge sense actes públics dels partits polítics al País Valencià, on els resultats de les eleccions andaluses es llegeixen també en clau valenciana a falta d’11 mesos per als comicis autonòmics valencians.

DIA 5: REFLEXIÓ CORAL

La setmana comença amb la trucada de Puig a una reflexió «coral» i no personal sobre el futur d’Oltra i a prendre una decisió «com abans millor, mentre que des de Compromís s’admet que la situació és «complicada» i que cal fer una reflexió col·lectiva en el si de la coalició com a pas previ a prendre decisions.

DIA 6: LA DIMISSIÓ

Notícies relacionades

Mónica Oltra apareix per sorpresa a la seu de Compromís, on s’ha de celebrar una reunió de l’executiva a la qual havia dit que no assistiria, i ofereix una roda de premsa per anunciar la seva dimissió com a membre del Consell i de les Corts «per no comprometre el projecte de canvi iniciat el 2015».

Assegura que se’n va «amb la cara ben alta» i amb «les dents molt juntes», i reconeix que aquesta decisió li costa «sobretot perquè guanyen els dolents», però afirma que no vol ser «la coartada» perquè facin fora el seu partit del Govern valencià.