Eleccions andaluses del 19-J

Díaz escenifica al costat de Belarra i Errejón el front ampli de l’esquerra a Andalusia

  • La ministra de Treball i el líder de Més País acompanyen la candidata de Per Andalusia, Inma Nieto, en un míting que congrega 1.200 persones al Palau de Fires i Congressos de Màlaga

Díaz escenifica al costat de Belarra i Errejón el front ampli de l’esquerra a Andalusia

EUROPA PRESS / ÁLEX ZEA

7
Es llegeix en minuts

De la terra de Julio Anguita a la de María Zambrano i Victoria Kent. És el viatge que aquest cap de setmana ha fet Yolanda Díaz junt amb l’equip d’Inma Nieto, per acompanyar la candidata de Per Andalusia a la Junta, just quan queda una setmana per desempolsegar les urnes dels col·legis electorals.

Després de la jornada de calor asfixiant ahir al teatre cordovès de La Axerquía, on Díaz va mostrar un acostament amb la secretària general de Podem, Ione Belarra, que no es veia des de fa mesos, la gallega va recalar al Palau de Fires i Congressos de Màlaga, la província per la qual Nieto es presenta com a cap de llista.

I ho va fer, en aquesta ocasió, junt amb el líder de Més País, Íñigo Errejón, en un míting on també van prendre la paraula Toni Valero, el coordinador d’Izquierda Unida a Andalusia, Mar González, d’Equo i José Piña, el número 2 de la coalició d’esquerres per la província.

La cita s’esperava multitudinària i així va ser. Gairebé una hora abans del míting ja hi havia llargues cues de persones al sol esperant per assegurar-se un lloc i l’acte va arrencar amb 40 minuts de retard a causa que va caldre ubicar unes 500 persones que s’havien quedat fora de la sala i que finalment el van seguir per ‘streaming’ al pati del Fycma.

El coordinador andalús d’IU va definir la cita com un moment «històric» en què coincidien dues futures presidentes, una a San Telmo i una altra a la Moncloa, i José Piña va assegurar que l’esquerra andalusa havia aconseguit trobar «més coses que uneixen que les que separen».

Així, va parlar el regidor d’Unides Podem a Torremolinos de «multiplicar», «sumar» o «eixamplar», termes que inevitablement feien girar els ulls cap a Yolanda Díaz i el seu futur projecte polític, que mesurarà en aquests comicis andalusos la força dels pactes de l’esquerra i la seva capacitat per convèncer un electorat que assumeixen desmobilitzat.

«És un lloc de trobada, una casa comuna. Hem decidit deixar de banda tot el que ens separa i posar Andalusia al centre. No ens val que ens diguin que l’esquerra està dividida. No és cert, som aquí, sis organitzacions. Una Andalusia de colors», va esgrimir la coordinadora de Més País a Andalusia, Esperanza Gómez, que va voler deixar clar en la seva arrencada que tant Díaz com Errejón «no són caps de Madrid, són companys i companyes».

Aquesta imatge d’unitat es va voler reflectir en els discursos, en les peticions de vot per a l’«alternativa verda i de justícia social» però també en les apassionades abraçades en les quals Díaz es va fondre amb Errejón i amb Nieto, la que des de sempre va ser la seva aposta per encapçalar Per Andalusia davant el candidat que proposaven els morats, Juan Antonio Delgado, cap de llista per Cadis, molt recolzat per Pablo Iglesias.

Per cert que mentre Díaz i Nieto es deixaven ovacionar davant una atapeïda sala d’actes que, bandera verd-i-blanca en mà, aplaudien i cridaven «¡presidenta, presidenta!», a San Fernando, l’exsecretari general d’Unides Podem estava presentant el seu llibre ‘Verdades a la cara’.

«El millor està per arribar»

Hi va haver picades d’ullet subtils de futur de la mateixa ministra de Treball, que va assegurar que «el millor està per arribar» mentre reconeixia a Errejón que han fet «moltes coses junts», mentre centrava el seu discurs a apel·lar l’electorat «decebut» i «enfadat».

«No us podeu resignar. Jo us dic que no hi ha res més trist que els que manen ens usurpin el futur. Per això diumenge hem d’anar a votar», va arengar Díaz, recalcant que Andalusia necessita canviar «una vegada per sempre» el seu model productiu. «Afirmo que això no és una maledicció divina, no és una catàstrofe natural, són polítiques fallides del bipartidisme».

Va treure pit la titular de la cartera de Treball dels ertos, que va assegurar, han salvat 550.000 persones a Andalusia de quedar a l’atur per la crisi sanitària; la pujada del salari mínim interprofessional o la reforma laboral, èxits que Vox i el Partit Popular volen revertir, va advertir. Parafrasejant Lorca i la seva obra ‘Poeta en Nueva York’, la vicepresidenta segona del Govern va definir la dreta i la ultradreta com les dues cares d’una mateixa moneda, l’angoixa i l’ombra, dels quals no té dubtes que governaran junts si els ho permet l’aritmètica.

En la mateixa línia, Errejón va alertar que la «desmobilització» i l’«apatia» és el «xollo dels de dalt» i va recalcar la necessitat d’enfortir els serveis públics per cuidar la salut de la gent i de la seva terra. «El treball s’ha trencat, la vida se’ns ha omplert d’ansietat, la terra se’ns mor i davant això hi ha dues propostes: la dels reaccionaris que reconeixen que això és així i proposen una guerra contra tot i l’única alternativa, recuperar el control de les nostres institucions perquè la vida sigui digna, bonica, d’un planeta verd i tranquil·la».

No van ser aquestes les úniques referències a l’emergència climàtica i a la imperiositat de desplegar polítiques verdes i de transició ecològica, és més, va ser el leitmotiv del míting, amb al·lusions a Sierra Bermeja i al segon incendi forestal en el qual els bombers continuen treballant per controlar-lo i extingir-lo. «Volen que tinguem por i que ens impedeixi pensar. Els ecologistes no tenim por», va afirmar la coportaveu d’Equo, Mar González.

Va tenir Errejón també unes paraules per a Yolanda Díaz, asseverant que en els temps en què «està de moda el soroll i el superficial», la gallega «ha fet de la constància i la perseverança tranquil·la però tossuda l’afany per millorar la vida dels treballadors i treballadores una senya d’identitat. Necessitem molt aquest esperit i aquesta tranquil·litat tossuda, sense crits, perquè la vida sigui menys dura».

L’Andalusia de Blas Infante

La candidata de Per Andalusia va afirmar que el govern de Juanma Moreno ha estat en «període probatori» i ara «ha agafat el caminet». «No és bon caminet per a nosaltres, no podem deixar a la dreta decisions fonamentals per a les pròximes dècades».

Nieto va criticar que el Partit Popular «ha banalitzat» el masclisme, l’avortament i la dificultat per accedir a la vivenda, i va posar l’accent en el fet que la gent del camp que «està venent a pèrdues» i que la cadena de valor de l’oli d’oliva «se n’està anant fora i la nostra gent collint l’oliva».

«Necessitem recuperar l’Andalusia de Blas Infante, que no era tocar amb els punys a les portes de Madrid», va asseverar Nieto, que no va dubtar a demanar el vot per al 19-J, restant importància a les enquestes, en les quals la coalició que encapçala les situa ben lluny dels resultats d’Endavant Andalusia del 2018, la formació que ara lidera Teresa Rodríguez amb els Anticapitalistes, Esquerra Andalusa i Primavera Andalusa.

Notícies relacionades

«Fa tres anys i mig anava a guanyar Susana Díaz i ara com ara és tertuliana d’un programa de televisió. D’aquí a la jornada de reflexió hem de convertir aquest desànim en un raig d’energia positiva en el qual comentem amb la gent que fem barri què volem per a la següent setmana després les eleccions i si ens han vingut bé les polítiques que ens ha fet la dreta».

Després de l’himne d’Andalusia i la foto de família davant una bigarrada massa de fotògrafs i càmeres de televisió, va quedar per finalitzat el míting de Per Andalusia, que celebrarà el seu acte central de campanya dimarts vinent a Dos Hermanas, Sevilla. Llavors Yolanda Díaz compartirà espai amb Ione Belarra, Alberto Garzón i Irene Montero, que donaran l’últim gran impuls a la candidatura d’Inma Nieto.