Parlament

El PSC salva el decret del Govern per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna

  • La resta de partits voten en contra d’un text que també actualitza algunes mesures adoptades durant la pandèmia

El PSC salva el decret del Govern per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’abstenció del PSC ha permès al Govern aprovar al Parlament el decret de mesures urgents per contribuir a pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna. Els socialistes, que a l’abril van veure com al Congrés ERC i Junts votaven en contra del decret anticrisi del Govern central, han salvat així el text dels partits de la Generalitat.

En total, 63 diputats d’ERC i Junts han votat a favor de convalidar el decret i 31 socialistes s’hi han abstingut, davant 36 de la resta de formacions que hi han votat en contra.

El decret del Govern va ser firmat el 17 de maig i amplia les accions de la Generalitat per pal·liar els efectes de la invasió russa d’Ucraïna, adaptar la regulació de les mesures sobre l’evolució de la pandèmia i afrontar l’emergència derivada del canvi climàtic. Tot això, acompanyat de les mesures tributàries i financeres ja aprovades. Però també actualitza algunes de les mesures adoptades durant la pandèmia.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat a l’hemicicle la necessitat que el text es convalidi apel·lant a la «situació de necessitat social importantíssima» i a la «falta d’eines» de la Generalitat per «no ser un Estat independent».

El PSC ha criticat al Govern que ofereixi «un decret contenidor de caràcter generalista», tot i que hi ha mostrat empatia a l’entendre «les circumstàncies excepcionals» de la covid i de la guerra a Ucraïna. 

Precisament, aquesta barreja d’accions en un únic decret és el que ha despenjat la CUP, que segons fonts del partit també critica que les ajudes a refugiats no s’estenguin a altres persones víctimes d’altres conflictes fora d’Ucraïna. 

«Una cosa és recórrer a un decret llei quan no hi ha cap altra opció i l’altra és convertir-lo en una norma. És una forma molt poc respectuosa amb la participació parlamentària», ha etzibat la diputada de la CUP, Dolors Sabater.

Canvis en els tràmits energètics

El text contempla una modificació del decret llei d’energies renovables per tramitar d’urgència els permisos d’instal·lacions fins a 5 MW de potència «per reduir els terminis de tramitació a la meitat», a més de canvis en la tramitació d’instal·lacions d’energies renovables. 

D’altra banda, el decret amplia els supòsits per percebre la prestació per a l’acollida de menors tutelats i, en matèria de vivenda, inclou els refugiats com a possibles beneficiaris del programa de cessió de vivendes a l’Administració, es modifiquen diversos preceptes del pla per al dret a la vivenda per reforçar instruments de captació de vivendes per part de les administracions públiques i s’altera el percentatge de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya aplicable a la pensió d’aliments. 

Notícies relacionades

Sobre la covid-19, es deroguen les previsions relatives al pagament de costos addicionals pel relaxament de les restriccions.

Els comuns s’han desmarcat del text, en part molestos perquè el Govern no ha volgut asseure’s amb ells. «Teníem propostes que volíem negociar, però el Govern ha decidit no negociar», ha dit el diputat Joan Carles Gallego. Però des del partit també s’apunta l’exigu impacte econòmic que tindrà el text, de només 1,5 milions d’euros. «Per a 7,5 milions de catalans, és molt menys d’un euro per cap», remarquen fonts dels comuns.