De manera cautelar

El Suprem es divideix al rebutjar apartar Yolanda Díaz de la Comisión del CNI

  • L’alt tribunal, per tres vots contra dos, no veu raons d’urgència per apartar la vicepresidenta del Govern de manera cautelar

  • Vox va sol·licitar la suspensió cautelar del reial decret que la va incloure emparant-se amb la sentència del TC que va apartar Pablo Iglesias

El Suprem es divideix al rebutjar apartar Yolanda Díaz de la Comisión del CNI

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Secció Quarta de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem s’ha tornat a dividir i per tres vots contra dos ha rebutjat suspendre de manera cautelar el reial decret que va incloure en les reunions de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes d’Intel·ligència, que és la que controla el CNI, la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, com sol·licitava Vox.

En una interlocutòria, els magistrats assenyalen que «no s’acrediten danys a l’interès general per la permanència» de Díaz fins que resolguin el fons del recurs interposat pel partit d’extrema dreta. Yolanda Díaz es va incorporar a aquesta comissió quan era vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Seguretat Social.

La Sala tampoc considera que mantenir-la tingui transcendència, si finalment dona la raó a Vox, com va fer el Tribunal Constitucional amb la designació per a aquesta mateixa responsabilitat de l’exvicepresident del Govern Pablo Iglesias i de l’exdirector del Gabinet de Presidència Iván Redondo.

El Constitucional va declarar inconstitucional els seus nomenaments, perquè l’Executiu de Pedro Sánchez no ho havia d’haver fet per decret llei, ja que no es justificava en les raons d’«extraordinària i urgent necessitat» que preveu la Constitució per a aquesta via legislativa.

Com amb els indults

Notícies relacionades

Aquesta resolució ha sigut el punt de divisió dels magistrats que componen la Secció Quarta del Contenciós, que també és l’encarregada de resoldre els recursos contra els indults del procés, assumpte on es va produir una divisió idèntica al rebutjar-los, tot i que la seva composició hagi canviat des d’aleshores.

En el seu vot particular, els magistrats discrepants consideren que la sentència del Constitucional que va declarar inconstitucional l’article 6.2 de la Llei reguladora del CNI, que permetia integrar la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes d’Intel·ligència als vicepresidents designats pel president del Govern, permet ara suspendre cautelarment la norma impugnada, perquè la seva cobertura procedeix d’una llei declarada inconstitucional.