Proposta conjunta

Independentistes i comuns impulsen una comissió d’investigació sobre Pegasus al Parlament

  • Els quatre grups parlamentaris pretenen indagar en quins comandaments de l’Estat van prendre la decisió d’espiar i la seva motivació

Independentistes i comuns impulsen una comissió d’investigació sobre Pegasus al Parlament
1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després que la comissió d’investigació sobre l’espionatge de Pegasus hagi naufragat al Congrés dels Diputats, independentistes i comuns han acordat emprendre la mateixa via però des del Parlament. Esquerra, Junts, la CUP i En Comú Podem han registrat la petició per indagar des de la Cambra catalana la vigilància telefònica a «representants polítics i membres de la societat civil catalana per part de l’Estat».

En un comunicat, els quatre partits recalquen que, després que el PSOE, el PP, Cs i Vox hagin vetat la comissió a la Cambra baixa, el Parlament «no pot quedar impassible davant la gravetat dels fets, que atempten directament contra drets fonamentals». En aquesta direcció, asseguren que la seva obligació és protegir els dirigents polítics i els ciutadans a qui representen davant possibles vulneracions del dret a la intimitat i secret de les comunicacions.

L’objectiu de la comissió –que s’allargarà durant un any– serà conèixer els detalls de les intrusions telefòniques que va revelar un informe de Citizen Lab «per part de l’Estat a través del CNI o altres organismes públics», a fi d’aclarir les estructures orgàniques i tècniques adscrites als ministeris de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència econòmica i Justícia del Govern central que hagin participat, «de forma directa o indirecta», en el monitoratge i control dels afectats. De fons, la pretensió és determinar els comandaments que van prendre la decisió d’espiar i la seva motivació.

Notícies relacionades

Aquest organisme estarà format per dos membres de cada grup parlamentari i es preveu la possibilitat que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i altres càrrecs de l’Administració de l’Estat.

Després que el Govern central anunciés que el president, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, han sigut víctimes de l’espionatge, l’independentisme sospita que pot tractar-se d’una «cortina de fum» per treure el focus del sobiranisme i de les estructures de l’Estat. Sigui com sigui, la comissió tirarà endavant al comptar amb 82 diputats.