‘Catalangate’

ERC posa en dubte l’espionatge a Sánchez i a Robles

  • Junqueras parla de «cortina de fum» i continua exigint al Govern que assumeixi responsabilitats

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha comparegut aquest matí a la seu del partit per intentar tornar a col·locar el focus del ‘Catalangate’ sobre l’espionatge als independentistes. Per això, Junqueras ha dit que les preguntes que han fet al Govern des que el cas va sortir a la llum continuen vigents i també ha posat en dubte que el president del Govern i la ministra de Defensa també hagin sigut espiats amb Pegasus, com ha anunciat l’Executiu aquest matí.

«És evident que pot ser una cortina de fum per intentar diluir les seves responsabilitats en l’espionatge contra l’independentisme», ha dit el president d’ERC sobre que Pedro Sánchez i Margarita Robles siguin també víctimes de la intervenció telefònica il·lícita. «No sabem exactament quanta versemblança li hem de donar. No sabem fins a quin punt és víctima de l’espionatge que ha permès contra l’independentisme», ha dit després.

I fins i tot en un tercer moment de la seva compareixença el líder d’ERC ha sigut més clar: «¿Per què hauríem de donar més credibilitat a un ministre del Govern quan ens dona una informació sobre els seus serveis d’intel·ligència que quan ho denuncia Citizen Lab? El Govern ens fa molt poca confiança; ens la fan més els mitjans que tenen el prestigi de ‘The New Yorker’».

En tot moment, Junqueras ha donat per fet que ha sigut l’Estat qui «ha ordenat, ha permès o no ha impedit» l’espionatge. I ha afirmat que, tant en el cas que la Moncloa en tingués coneixement com en el que no –si fos, per exemple, una iniciativa unilateral de les clavegueres de l’Estat–, ha d’assumir-ne responsabilitats «al més aviat possible». 

«Les preguntes que hem fet en les últimes dues setmanes segueixen sense resposta. ¿Qui va ordenar espiar els independentistes? ¿Des de quan, fins quan i quines garanties hi ha que no continuem sent víctimes d’un espionatge massiu? ¿Com podem saber que el que explica avui el Govern és veritat? ¿Quina credibilitat li podem donar?», s’ha preguntat Junqueras.

Notícies relacionades

El president d’ERC no ha volgut respondre amb claredat la pregunta de si els republicans no tornaran a donar suport al Govern fins que assumeixi responsabilitats per l’espionatge. Sí que ha dit que entre «els drets i les llibertats bàsics» està «poder viure amb la certesa que no t’espien» i que «el Govern ha de donar garanties al respecte».

El futur de la taula de negociació

Una mica més clar ha sigut quant a la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat, tot i que el president Pere Aragonès ja va donar per «congelada» quan va transcendir el cas d’espionatge. «ERC està convençuda que la negociació és una eina per resoldre els conflictes polítics. Qui l’ha posat en perill és l’Estat: quan una de les parts en una taula de negociació espia l’altra, posa molt difícils les condicions d’aquesta taula», ha assegurat.