El Govern porta el cas a la justícia

Sánchez i Robles també van ser espiats el 2021 amb Pegasus

Bolaños assegura que es tracta d’«intervencions il·lícites i externes», però no precisa si hi ha implicat un Estat estranger

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez i Margarita Robles van ser espiats el 2021 amb Pegasus. El Govern ha anunciat aquest dilluns que els telèfons del cap de l’Executiu i de la ministra de Defensa van ser infectats amb aquest ‘software’, segons dos informes del Centre Criptològic Nacional. En concret, el mòbil de Sánchez va ser intervingut en dues ocasions el maig de 2021 –van obtenir més de 2,6 gigues d’informació– i el de la responsable de Defensa, una vegada el juny del mateix any. El ministre de Presidència, Félix Bolaños,, ha assegurat que han posat l’assumpte en mans de la justícia i que han presentat una denúncia davant l’Audiència Nacional.

«Tenim l’absoluta seguretat que és un atac extern i que és una infecció externa, perquè a Espanya totes les intervencions es produeixen per organismes oficials i amb autorització judicial. En aquest cas, no s’ha produït cap de les dues circumstàncies. Per això no en tenim cap dubte», ha sentenciat Bolaños després d’asseverar que no es tracta de «suposicions», sinó de fets «fefaents» i «contrastats». A més, durant la roda de premsa convocada d’urgència, ha qualificat en diverses ocasions aquestes intervencions d’«il·lícites».

En les dues intervencions es van extreure un «determinat volum de dades dels dos telèfons», ha apuntat Bolaños. En concret, en la primera intrusió que va patir el mòbil de Sánchez, van obtenir 2,6 gigues de dades i 130 megabites en la segona. En el cas de Robles, el robatori d’informació va ser menor, només 9 megabites. No obstant, a l’Executiu desconeixen, de moment, quina informació es va sostreure i, per tant, si és molt sensibilitat. Tot i així, Bolaños ha apuntat que tenen la certesa que les intervencions no s’han repetit des de maig i juny de 2021.

La fonts de l’espionatge

El ministre de la Presidència ha explicat que aquests fets han sigut descoberts durant un procés de verificació dels telèfons de tots els membres del Govern –que encara continua–i que va ser diumenge quan van rebre els informes complets que ho confirmaven. Fonts de Moncloa asseguren que després de descobrir aquestes intervencions, tant el president com la ministra van estar un dia sense el mòbil per poder netejar el terminal.

Sobre si el Govern considera que es tracta d’una intervenció realitzada per altres països, ja que la qualifiquen d’«externa», Bolaños s’ha limitat a assenyalar que és «aliena als organismes estatals i no compta amb autorització judicial», però no ha volgut anat més enllà. No obstant, l’empresa que comercialitza el ‘software’ Pegasus assegura que només el ven a Estats i això suposaria que la intervenció vingués des d’altres països.

Tampoc ha volgut aventurar les possibles causes d’aquest espionatge al president del Govern i a la ministra de Defensa. Quan li han preguntat sobre si podrien tenir relació amb el context del moment, en el qual l’Executiu estava decidint sobre els indults els líders del procés, el ministre ha preferit no entrar en aquestes consideracions: «No és el moment ni el lloc per fer conjectures o interpretacions».

Als tribunals

«Volem que la justícia investigui per conèixer tota la veritat i per això hem posat a la seva disposició tota la informació de la qual disposem», ha dit Bolaños. En concret, l’Executiu ha fet arribar els dos informes del Centre Criptològic Nacional a l’Audiència Nacional, on han presentat una denúncia.  «La informació que ja ha sigut transmesa es complimentarà amb tota la informació que es vagi desprenent de la investigació en curs», ha continuat el ministre de la Presidència.

Notícies relacionades

Bolaños ha insistit en el «compromís inequívoc del Govern per l’esclariment de la veritat» i ha apuntat que volen que els tribunals duguin a terme una «investigació independent» per «conèixer tota la veritat». «El que esperem és que hi hagi una investigació i que la justícia pugui aclarir els fets. Volem que la justícia, que és l’òrgan competent, ho faci», ha remarcat.

Després de més de dues setmanes en què l’Executiu ha hagut d’afrontar el suposat espionatge en mans del CNI de més de 60 dirigents i activistes de l’independentisme català i basc, Bolaños ha defensat que el Govern «està actuant amb totes les capacitats de les quals disposa per aclarir aquests fets, per protegir la seguretat de les comunicacions i garantir el dret fonamental a la privacitat de les persones». «Aquest ha sigut el compromís inequívoc del Govern des que es van obtenir les primeres informacions sobre una suposada utilització de Pegasus fora dels cursos legals», ha rematat.