Al Congrés

Els socis del Govern demanen dimissions al més aviat possible i ERC assenyala Robles i Esteban (CNI)

  • Unides Podem afirma que han de rodar els caps dels màxims responsables que no van impedir l’espionatge a Sánchez

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem i els socis d’investidura del Govern de coalició han elevat el to aquest dimarts i han reclamat la depuració de responsabilitats després de conèixer-se que el mòbil del president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la ministra de Defensa, Margarita Robles, van ser intervinguts el maig i el juny del 2021, respectivament. Tot i així, tan sols el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, s’ha atrevit a posar nom a aquestes dimissions: Robles i la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Paz Esteban.

«Crec que a qualsevol país democràtic, si a la màxima responsable dels serveis d’intel·ligència [Robles] i a la directora del CNI [Esteban] se’ls passa que s’espia el president del Govern, la seva posició seria insostenible», ha denunciat el dirigent dels republicans catalans. En aquest sentit, s’ha mostrat escandalitzat davant el fet que els màxims responsables de la seguretat «no hagin sigut capaços d’evitar» que els mòbils de Sánchez i Robles fossin intervinguts amb Pegasus fa gairebé un any.

Notícies relacionades

Sense arribar a assenyalar directament, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, també ha afirmat que «ha arribat el moment que s’assumeixin responsabilitats polítiques motu proprio». El dirigent morat ha remarcat que haurien de ser els «responsables que estaven al comandament» quan es va produir l’espionatge al cap de l’Estat. «Si es prenen accions, s’aclareixen els fets i es depuren responsabilitats, la nostra democràcia en sortirà enfortida. En sortiria debilitada si això no portés a res», ha continuat Echenique.

Més cauts s’han mostrat Aitor Esteban (PNB) i Mertxe Aizpurua (EH Bildu), que han apostat per posar en marxa una investigació i aclarir els fets abans d’assenyalar qui ha de dimitir. «Creiem que abans d’exigir responsabilitats hem d’intentar aclarir què és el que ha passat», ha recalcat Esteban.