Entrevista a la presidenta de la Comunitat de Madrid

Isabel Díaz Ayuso: «Veig improbable que la llista més votada sigui la que governi»

El PP i Vox no són el mateix, però en moltes ocasions tenen interessos comuns.

Isabel Díaz Ayuso: «Veig improbable que la llista més votada sigui la que governi»
8
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, defensa amb dents i ungles el model econòmic del seu Executiu. De fet, la fórmula econòmica és l’estendard amb el qual el PP vol guanyar la carrera cap a la Moncloa. També creu que no es produirà l’escenari que planteja el líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, de cara a formar govern després de les eleccions generals.

–¿Al PP se li enreda la mascareta a Madrid? Vostè ha denunciat contractes del PSOE, però Adriana Lastra diu que només és una cortina de fum.

–En els moments més difícils de la pandèmia, el Govern d’Espanya va ser incapaç d’aconseguir material sanitari per a gairebé ningú, ni per als professionals sanitaris. Les administracions autonòmiques i municipals vam fer el que vam poder per aconseguir aquest material i el vam obtenir de gran qualitat. A Madrid, gràcies a les nostres gestions, vam portar gairebé 2.000 tones de material sanitari en 22 avions i això ens va ajudar a cuidar dels nostres ciutadans i sanitaris. Vist amb el temps, l’esquerra ha decidit muntar un espectacle continu amb aquesta història. Creuen que els altres hem tingut casos quan el Govern de [Pedro] Sánchez no ha pogut justificar més de 300 milions d’euros en compres. No han dubtat a intentar fer-nos mal en l’àmbit personal i en el polític, especialment a polítics com l’alcalde [José Luis Martínez Almeida] i jo. Per això hem pensat que caldria portar als tribunals, pels mateixos criteris, molts d’aquests contractes. De fet, la Fiscalia Anticorrupció ho està investigant. Aquí no hi ha més cortina que el joc brut que ells estan fent des del primer moment. Si volen que s’investigui... Jo he confiat en les administracions des del primer moment. Els governs socialistes de les comunitats autònomes haurien de donar, com a mínim, les mateixes explicacions que jo.

–La gestió del Govern de Madrid en la pandèmia ha sigut qüestionada.

–Al meu entendre, en algunes ocasions, durant la pandèmia, hi ha hagut un abús per part de l’administració pública contra el privat, contra el ciutadà, amb el pretext d’«és pel teu bé». Els tancaments i les imposicions han de ser l’últim recurs. Abans s’ha d’intentar tot. Nosaltres hem obert dos hospitals públics i un d’ells és el millor en pandèmies del món, em establert zones bàsiques de salut per no executar tancaments massius, hem analitzat les aigües del canal d’Isabel II, hem comprat material sanitari i vam ser els primers a aplicar els tests d’antígens. S’ha demostrat que molts dels tancaments han causat un perjudici econòmic enorme i no han millorat la situació de la pandèmia. Les xifres econòmiques que ara té Madrid ens han permès estar en millor disposició, per exemple, per ajudar el poble d’Ucraïna.

«Si abaixar impostos és bo, millor abaixar-los a Astúries que apujar-los a Madrid»

–Ja hi ha data per a les eleccions d’Andalusia. ¿És la prova de foc per al nou PP de Feijóo?

–És una prova per saber si els ciutadans volen més socialisme o més llibertat. Després de 30 anys amb titulars sobre llistes d’atur, corrupció o abandonament escolar, Andalusia és avui una de les regions que més creix, que més ocupació crea i en la qual més autònoms es donen d’alta. Els ciutadans volen ser lliures i prosperar. Aquest sentiment de llibertat és el que es consultarà a les urnes. Estic convençuda que el president Moreno tindrà un excel·lent resultat.

–Feijóo planteja establir que la llista més votada sigui la que governi. En cas de ser així, vostè no hauria sigut presidenta el 2019.

–Aquest escenari no es donarà. No m’imagino el PSOE, que pacta amb l’entorn d’ETA, amb els comunistes i els independentistes –que, per cert, han comès greus delictes– cedint un Govern sumant entre tots ells només perquè el PP hagi tingut millor resultat. I més tenint en compte que aquest és un Govern que va arribar amb una moció de censura.

–Vaja, que ho veu improbable.

–Sí, totalment improbable.

«PP i Vox no són el mateix, però tenen interessos comuns»

El finançament autonòmic continua pendent. Feijóo va firmar amb les comunitats del nord-oest, que defensen criteris diferents als de Madrid per al repartiment.

–És que jo he de tenir en compte diversos factors. Primer, que som una regió amb una alta densitat de població, un alt cost de vida, està poc subvencionada i els ciutadans continuen pagant molts impostos per aquest alt cost de vida. Per tant, el que necessiten són estímuls. A Madrid, com que som els que més paguem, som la comunitat que més aporta a la resta, de manera solidària i perquè tenim aquest compromís amb la resta del país. En canvi, veiem que som els últims a l’hora de rebre.

–Ja. ¿Però com es conjuga això amb els interessos de la resta?

–Doncs caldrà buscar un escenari en el qual es tinguin en compte les necessitats de cada comunitat, tot i que cada una té les seves i són ben diferents. Però a Madrid passa que hi ha gairebé un milió d’habitants que no existeixen en el model actual.

–Vostè va reclamar data per al congrés del PP de Madrid i ja la té. Altres comunitats continuen esperant.

–Són situacions diferents. A Madrid no hi ha congrés des del 2017 i hi ha un buit des d’aleshores. Som 7 milions d’habitants i tenim 10 municipis de més de 150.000 habitants, de manera que els seus candidats han de ser nomenats aviat. Vam celebrar unes eleccions al maig i aquells resultats s’haurien d’anar traslladant a les agrupacions locals.

–¿Creu que la resta de congressos autonòmics no es retardaran gaire?

–És el que he sentit, com els altres. No em competeix, però sí que sembla que serà aviat.

«¿La gestió de la pandèmia? Qui més tanca i més imposa no pot presumir de res; el que aconsegueix és pel sacrifici dels altres»

El nou PP donarà més veu als líders autonòmics. ¿Madrid se li queda petit?

Sempre he dit que Madrid és la meva carrera política i ho he demostrat, sobretot en aquests moments de crisi en el partit. Tinc un compromís amb els madrilenys i el meu objectiu és seguir al capdavant de la Comunitat de Madrid. Però cal entendre què és la Comunitat de Madrid. És un territori de tots els espanyols, amb un discurs nacional. Va des dels seus 179 municipis fins a la política internacional. Som una regió triada capital fa cinc segles perquè és la casa de tots. No es pot parlar de Madrid com un sol territori. Per això el meu discurs ha de ser nacional. Però això no vol dir que el meu espai polític sigui aquest.

–Ha estat a Astúries per explicar el seu model econòmic.

–Visito molts territoris per parlar amb els ciutadans. Els presidents autonòmics hem de buscar aliances amb la societat i ens hem d’involucrar amb el que passa en altres territoris. Al cap i a la fi, som un sol país.

–¿I quin és aquest model?

–Dins de la nostra autonomia, recollida en la Constitució, igual que les altres comunitats fan el que creuen convenient, nosaltres actuem sobre la fiscalitat pròpia. Hem decidit eliminar els impostos propis i deixar d’obstaculitzar l’economia amb tributs inventats, com fan altres regions. Ens regim per les mateixes regles que les altres quinze comunitats autònomes, amb les quals compartim el mateix règim. No es tracta de competir de mala manera en un mercat global entre regions; la lliure competència és bona i sana. Però és que l’empresa que se’n vagi de la Comunitat de Madrid perquè s’apugin els impostos per imposició dels socialistes marxarà a Lisboa o al Regne Unit. Nosaltres hem d’atraure empreses i negocis de tot el món perquè això beneficiarà la resta d’Espanya. El que han de fer els altres és copiar el model si veuen que està funcionant. Li recordo que Madrid era la quarta comunitat en la dècada dels 80. Si abaixar impostos ajuda l’empresari asturià, serà millor abaixar-los a Astúries que apujar-los a Madrid.

«Madrid és de tots els espanyols; per això de vegades el meu discurs és nacional, però la meva carrera política està en la meva comunitat i ho he demostrat»

–El problema per al PP es continua dient Vox. ¿Quina és l’estratègia que cal seguir?

–Fa anys que defenso el mateix i no hi ha res nou en el meu discurs. El PP i Vox no són el mateix, però en moltes ocasions tenen interessos comuns. Gran part de l’electorat de Vox era del PP i això ens ha de fer pensar per què el vam perdre i què cal fer per tornar a ser aquesta casa comuna de tants ciutadans: des dels liberals fins als conservadors. Ens ha d’unir més aquesta preocupació, però sobretot la idea de canvi i alternativa a Espanya.

Notícies relacionades

–¿En quin sentit?

És que avui governen a Espanya persones de l’entorn polític d’ETA, o els qui han nascut en el comunisme i de dictadures com la chavista i que són un llast per a la imatge d’Espanya i els interessos de les nostres empreses. Tenim també els separatistes, als quals es tracta d’una manera diferent que a la resta d’espanyols perquè donen els escons que necessita el Govern. Però Espanya té un greu problema com a país: han esborrat el seu llegat, han enfonsat el poder adquisitiu de les famílies. Espanya té problemes tan grans que el que fa l’esquerra és moure Vox com un esquer. Però no per portar els ciutadans a votar amb il·lusió les urnes, sinó per crear odis i dir: «Jo soc l’antídot a l’odi».