Les vies per evitar la suspensió

Laura Borràs pressiona ERC i CUP per aguantar al càrrec quan arribi a judici

  • La presidenta confia que un dictamen de la comissió de l’estatut dels diputats, en mans de Junts, li permeti mantenir la presidència fins que tingui sentència

Pla mitja de la presidenta del Parlament  Laura Borras  presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen  ACN

Pla mitja de la presidenta del Parlament Laura Borras presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen ACN / ACN / Job Vermeulen

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, no té intenció de renunciar al càrrec quan se li obri el judici oral pel presumpte fraccionament de contractes durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La cap de la Cambra catalana pressiona ERC i CUP perquè es posin del seu costat i esquivin l’aplicació de l’article 25.4 del reglament, que estableix que ha de ser suspesa temporalment quan tingui data per a la vista, a l’estar acusada de delictes vinculats a la corrupció com són aquells que se li atribueixen: prevaricació, frau administratiu, falsedat en document mercantil i malversació per afavorir presumptament un amic al trossejar 18 contractes menors.

L’oposició continua estrenyent per apartar Borràs, com resa l’article que va ser avalat per Junts pel Sí i la CUP el 2017, però la presidenta ja ha encès els motors per evitar-ho. L’estratègia, segons diverses fonts de l’entorn de la presidenta, passa per burxar que la causa judicial és «política i no judicial» i per remarcar les «irregularitats» en un llarg procés que va començar quan pilotava la Conselleria de Cultura, com ha deixat per escrit en el seu recurs.

No hi ha cap dubte que la via parlamentària passarà per la comissió de l’estatut dels diputats, que està presidida per una persona de confiança, Jaume Alonso-Cuevillas (Junts), qui serà l’encarregat d’elaborar un dictamen que previsiblement defensarà que la literalitat de l’article és ambigua i que Borràs no hi pot quedar subjecta perquè «el seu cas respon a una causa general contra l’independentisme». La tàctica és dilatar aquest termini, atenent l’article 25.1– que fixa condicions de suspensió per als delictes que no són corrupció i intentar així que pugui seguir en el càrrec almenys fins que hi hagi una sentència, tot i que no sigui ferm, com va passar amb el ’cas Juvillà’.

Fonts del seu entorn afirmen que no cedirà i que no renunciarà a lluitar contra la suspensió, tot i que les conseqüències puguin derivar en l’enèsima crisi al Govern. Per això, aquest dimarts, en declaracions a TV-3, Borràs ha apressat ERC i CUP a no fer «de jutges» aplicant el reglament sense resolució judicial –al·legant que vulnera la presumpció d’innocència– i ha defensat que no se sent «interpel·lada» per l’article 25.4, ja que assegura que no ha comès cap frau.

ERC i CUP, per ara, mantenen que el reglament és vigent, però cal veure què passarà quan es porti a votació el dictamen de la comissió que, després, hauria de ser ratificat en el ple. Algunes fonts apunten que Junts «com a mínim hauria de replantejar-se el seu lloc en el Consell Executiu», això és, forçar una crisi de govern que deixi Esquerra sola al comandament de la Generalitat. No obstant, altres fonts recalquen que aquest debat s’haurà de tenir quan arribi el moment i adverteixen que no hi ha una posició comuna dins de la postconvergència sobre aquesta qüestió.

Notícies relacionades

«Si algú vol sortir del Govern, que surti. Si algú té moltes ganes de sortir del Govern perquè aquest Govern tenia uns objectius i un pla de treball... es pot llistar i veure. Ara que farà un any, es pot veure què esperava i què deia fa un any i què tenim ara», ha deixat anar Borràs. L’oposició no descarta que aquest cas pugui desembocar en unes eleccions anticipades: «ERC no es menjarà aquest gripau per Borràs», opina una font parlamentària.

Entre març del 2013 i febrer del 2017, la presidenta va adjudicar des de l’ILC 18 contractes menors relatius a la programació i manteniment del portal web de la institució a un amic seu, pels quals se la investiga per presumpta prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics.