Investigació

Un document prova que Dolores Delgado va mentir al Consell Fiscal sobre el cas Stampa

  • Una comunicació del fiscal superior de Madrid a la fiscal general de l’Estat dona compte de la seva intervenció personal en les diligències contra el fiscal del cas Tàndem-Villarejo prorrogades artificialment

Un document prova que Dolores Delgado va mentir al Consell Fiscal sobre el cas Stampa
5
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La fiscal general de l’Estat (FGE), Dolores Delgado, va intervenir personalment, segons constància escrita, en les diligències d’investigació que van servir de teló de fons de la denegació de la plaça fixa sol·licitada pel fiscal Ignacio Stampa, un dels dos encarregats del cas Tàndem-Villarejo a la Fiscalia Anticorrupció. La FGE va informar el Consell Fiscal del 24 de novembre del 2021 que «no va tenir cap intervenció».

Segons la informació documentada per EL PERIÓDICO, després de la decisió del Consell Fiscal, el 27 d’octubre del 2020, de no concedir a Stampa la plaça, Álvaro García, fiscal en cap de la secretaria tècnica de la FGE i mà dreta de Delgado, va sol·licitar per ofici del 3 de desembre del 2020 més diligències sobre filtracions del sumari malgrat dues propostes d’arxiu de l’instructor, el tinent fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), Carlos Ruiz de Alegría.

«Suggeriments» a Stampa

El fiscal Ruiz de Alegría va cursar, al seu torn, oficialment aquests «suggeriments» a Stampa el 3 de desembre perquè pogués tenir-les en compte en la seva defensa.

La FGE, assabentada del trasllat oficial d’aquest ofici, va demanar explicacions al fiscal superior del TSJM, Jesús Caballero Klink, el cap de Ruiz de Alegría.

El dia 4 de desembre del 2020, Caballero Klink va remetre un informe a Delgado donant compte detallat de les circumstàncies. Segons assenyalava, «en consideració al sol·licitat, tinc l’honor d’informar V. E. de l’ocorregut el dia d’ahir, 3 de desembre del 2020, en el marc de les diligències d’investigació seguides per un presumpte delicte de revelació de secrets de la qual és objecte el fiscal Ignacio Stampa sent fiscal instructor el tinent fiscal Carlos Ruiz de Alegría».

El fiscal superior narra minuciosament que va rebre l’ofici de la secretaria tècnica (ST) el dia 3 de desembre i les activitats que va desplegar durant el matí d’aquell dia. Entre d’altres la firma d’un decret en el qual dona trasllat a Ruiz de Alegría de les diligències «suggerides» per Álvaro García.

Caballero Klink aborda després l’assumpte.

«Consultat el compte de correu corporatiu obra correu enviat dijous 3 de desembre del 2020 a les 10.38 hores per a Ignacio Stampa en el qual disposa: Bon dia, per indicació del tinent fiscal adjunt remeto ofici procedent de la Secretaria Tècnica de la FGE i Decret del Fiscal Superior, per al seu coneixement».

Correu electrònic

Caballero Klink aclareix: «Aquest fiscal superior que subscriu no va tenir coneixement de l’enviament de l’esmentat correu electrònic en el qual s’incorporava l’ofici de la Secretaria Tècnica».

Stampa, al seu torn, després de rebre el correu el va posar en coneixement de la seva cap a Madrid, la fiscal en cap provincial, Pilar Rodríguez.

Caballero Klink, precisament, informa també d’aquesta circumstància Dolores Delgado.

«Informar, igualment, que la fiscal cap provincial de Madrid va rebre de Stampa correu electrònic, que reexpedia, al seu torn, el correu electrònic per indicació de l’instructor [Ruiz de Alegría] informant-me aquesta que va dictar decret recordant-li a Stampa el deure de reserva que ha de guardar respecte al coneixement que tingui de les diligències d’investigació».

Consell Fiscal: difamació

La fiscal general de l’Estat va proposar el 16 de novembre del 2021, en vista de les notícies d’aquest diari i d’altres mitjans, va cursar un correu electrònic als membres del Consell Fiscal, òrgan assessor de la FGE, per introduir en l’ordre del dia de la reunió del Consell prevista el 24 de novembre del 2021 un punt referit a l’actuació de la FGE en el cas Stampa arran de les «gravíssimes i difamatòries imputacions» apareguts en els mitjans en relació amb les raons per no concedir la plaça a Stampa.

En l’esmentada reunió, Delgado va sol·licitar al fiscal en cap de la ST, García, que fes l’informe de l’actuat. A l’acabar la seva exposició, segons l’acta oficial de la reunió, «la fiscal general de l’Estat li agraeix la prolixa informació i li demana que exposi davant el Consell Fiscal la participació de la fiscal general de l’Estat en relació amb aquestes diligències d’investigació tramitades a la fiscalia de la Comunitat de Madrid, el senyor [Álvaro] García respon que la fiscal general de l’Estat no va tenir cap intervenció a les fites processals que ha relatat».

Després dels fets descrits en la primera setmana del desembre del 2020, el fiscal instructor, Ruiz de Alegría, després de proposar dues vegades l’octubre d’aquell any l’arxiu de les diligències per absència de cap prova contra Stampa, va rebutjar continuar fent diligències per estèrils i perquè era evident el desig de prorrogar artificialment les actuacions.

La Fiscalia General de l’Estat va intentar obrir un expedient a Ruiz de Alegría i va fer consultes amb el fiscal en cap a càrrec de la inspecció, Fausto Cartagena, però es va considerar, finalment, que aquesta iniciativa agreujaria la situació.

No obstant, la crisi continuava. Perquè el fiscal superior Caballero Klink al negar-se Ruiz de Alegría a realitzar les noves diligències suggerides, havia d’adoptar una decisió. I la seva decisió era avocar-se per a si mateix l’assumpte i realitzar les diligències. Però aquest curs d’acció requeria, segons l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que se n’informés al Consell Fiscal.

I això era, precisament, el que la FGE volia evitar.

Reunió d’urgència

Per això, Caballero Klink, segons va informar en exclusiva EL PERIÓDICO, va ser convocat el desembre del 2020 a una reunió a la Fiscalia General de l’Estat en la qual van participar Delgado, García i el fiscal en cap de la inspecció, Fausto Cartagena.

La idea: no havia de fer un decret formal d’avocació de l’assumpte, sinó assumir-ho sense més ni més i realitzar les diligències. Total, se li va dir, hi ha una norma per la qual totes les diligències són del fiscal superior, tot i que les delegui en el seu subordinat.

Notícies relacionades

Però Caballero Klink va rebutjar aquesta iniciativa. I es va avocar l’assumpte. Per arxivar-lo el mes de febrer del 2021.

La intervenció de la fiscal general de l’Estat ha sigut una constant. Una vegades a través de la seva mà dreta, García, i d’altres, directament.