En una sentència

El TC rebutja el recurs del Govern de Rajoy contra l’Agència de Protecció Social catalana

  • Considera que l’organisme no és inconstitucional sempre que el seu compliment sigui respectuós amb la carta magna

  • El recurs d’Iceta contra la negativa del Parlament a nomenar-lo senador es resoldrà en pròxims plens

El TC rebutja el recurs del Govern de Rajoy contra l’Agència de Protecció Social catalana

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Entre la tardor del 2017 i la primavera del 2022 a Catalunya hi ha un abisme. I això ha quedat patent en el ple del Tribunal Constitucional que s’ha celebrat aquesta setmana, en què s’ha rebutjat el recurs que el Govern de Mariano Rajoy va interposar contra l’Agència Catalana de Protecció Social, a l’entendre que no és inconstitucional sempre que s’interpreti conforme a la Constitució.

En una sentència, de la qual ha sigut ponent la magistrada María Luisa Balaguer i que es coneixerà íntegrament en els pròxims dies, s’estableix que els dos articles més controvertits, el 3.1 i el 14.3, no són inconstitucionals sempre que s’interpretin segons com ho estableix la mateixa resolució. La resta del recurs interposat per l’Executiu central el 2017, quan es vivia el procés, ha sigut rebutjat.

L’Agència Catalana de Protecció Social s’emmarcava en les anomenades lleis de desconnexió, amb què l’independentisme volia separar Catalunya de la resta d’Espanya, com a embrió d’una seguretat social catalana. En concret, el setembre del 17 es va aprovar com l’organisme encarregat de gestionar el sistema i les prestacions de protecció social a Catalunya. S’unia a una Hisenda pròpia i a la llei de transitorietat jurídica cap a la república catalana.

En aquests anys el Tribunal Constitucional ha anat declarant la inconstitucionalitat de tota la bastida amb què l’independentisme va intentar que Catalunya se separés de la resta d’Espanya i els seus líders van acabar sent condemnats pel Tribunal Suprem per sedició i malversació. El tribunal de garanties té previst dedicar el seu pròxim ple al procés i resoldre els recursos que encara té pendent contra la sentència abans de Setmana Santa. Són els d’Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Joaquim Forn.

Pròxims plens

Notícies relacionades

Tot i que la sentència relativa a l’Agència Catalana de Protecció Social no es coneixerà fins a la setmana vinent en la seva integritat, ja que el Constitucional només ha avançat la resolució, els magistrats sí que han arribat a una decisió definitiva en el ple celebrat aquesta setmana. No ha passat el mateix amb els acords del ple de 15 i 16 de maig del 2019, en els quals el Parlament va rebutjar designar senador l’actual ministre de Cultura, Miquel Iceta.

Els recursos del PSC i d’Units per Avançar per entendre vulnerats els seus drets polítics de representació es continuaran deliberant en pròxims plens al no haver arribat a una decisió final els 11 magistrats que actualment componen el ple, al continuar de baixa el magistrat Alfredo Montoya.