Estat violent

Ponsatí veu Espanya «disposada a matar» si l’independentisme ressorgeix

L’exconsellera es mostra convençuda que hi haurà un nou embat després del del 2017

Ponsatí veu Espanya «disposada a matar» si l’independentisme ressorgeix
4
Es llegeix en minuts

L’exconsellera i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha assegurat aquest dimecres que veu l’Estat «disposat a matar» si l’independentisme protagonitzés un nou xoc, un moviment al qual ha demanat assumir costos i el risc que hi hagi morts.

«L’Estat, si és necessari, utilitza la violència tant com ho necessiti. ¿Això significa que estarien disposats a matar? N’estic convençuda», ha destacat en roda de premsa per presentar el seu llibre ‘Molts i ningú. Embastat de memòries i altres històries’ (Editorial La Campana).

Segons Ponsatí, en cap cas planteja que els catalans hagin d’utilitzar eines violentes, però sí que han d’estar disposats «al sacrifici», i afegeix que no li serveix l’argument que no es pot tirar endavant la lluita independentista per risc a fer-se mal perquè, segons la seva opinió, això significa que l’Estat sempre s’imposarà.

En el llibre recorda que en una reunió celebrada el 26 d’octubre del 2017 –un dia abans de la DUI– li va dir a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que, mentre utilitzés l’argument d’havia de parar per evitar morts, no podrien ser mai independents.

L’exconsellera també creu que si tiraven endavant hi podia haver sang, però que si l’Estat estava disposat a fer-ho, els independentistes havien d’estar disposats a pagar aquest preu: «Amb el plantejament de no fer res si hi ha risc de morts, no faríem mai res. No és necessari que tothom estigui disposat a arriscar-se, simplement és un risc que s’ha de córrer».

També es mostra convençuda que hi haurà un nou embat després del 2017, i tot i que considera que està tardant massa a arribar, creu que, tard o d’hora, els independentistes hauran de posar-s’hi.

No obstant, no ha volgut fer previsions a curt termini perquè considera que el moviment independentista està «encallat i no té les eines polítiques per materialitzar un nou embat», malgrat que confia que això passarà. «Una política de renúncia descapitalitza les nostres forces», ha advertit Ponsatí, que creu que la força i l’acció de l’Estat ha minat els lideratges polítics independentistes i la seva disponibilitat a assumir costos.

Per això, defensa la necessitat d’una nova articulació de l’independentisme, ja sigui dels partits o de la societat civil, després de mostrar-se crítica en el llibre amb el funcionament de l’ANC quan la presidia l’actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i amb el paper que estan jugant Junts, ERC i la CUP.

Eurodiputada

La seva posició crítica amb Junts, ha especificat, no afecta «pràcticament en res» la seva activitat com a eurodiputada d’aquest partit, i ha destacat que Puigdemont sabia qui ficava en la llista de les europees i que no han tingut cap tipus de dificultat ni fricció. «No em sembla que hagi de plantejar-me el meu rol com a eurodiputada. Crec que faig una feina que és positiva per al combat per la llibertat de Catalunya. El meu pla és continuar fent-ho», ha recalcat Ponsatí, que després de constatar que és independent, ha negat que vulgui impulsar un nou partit al preguntar-se-li respecte a això.

Sí ha reivindicat que el Parlament Europeu és un altaveu per a la causa catalana i que són una «murga», sobretot per a l’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, que ha d’escoltar les seves intervencions.

A més, assegura que Puigdemont és una «celebrity» al Parlament Europeu i que hi ha un sector que ja no dissimula que Espanya els incomoda, ha assegurat, una cosa que creu que és mèrit dels tres eurodiputats de Junts.

Puigdemont i el CxREP

Tot i que no ha volgut endinsar-se en el paper del Consell per la República (CxRep), que presideix Puigdemont, sí que ha remarcat que el discurs de Junts i la feina que porta a terme l’entitat independentista són «dissonants».

I sobre si Puigdemont ha de deixar la presidència de Junts i liderar només el CxRep, l’eurodiputada ha defensat que ha de fer el que ell vulgui i que és compatible que encapçali els dos: «No crec que sigui el principal problema que tingui Junts i el CxRep».

En el llibre, Ponsatí defineix Puigdemont com una persona astuta, culte i amb una gran habilitat dialèctica, però també admet que és un home difícil de descriure, que no es comunica gaire, que no pregunta, i al qual no va veure manar mai en la seva etapa com a president.

Evitar la presó

També assegura que, malgrat el seu breu pas pel llavors Govern de Puigdemont, ja va avisar que no estava disposada a entrar a la presó si podia evitar-ho, una cosa que creu que era «claríssim» que intentarien, tot i que precisa que altres consellers només preveien que poguessin imposar-los multes i inhabilitar-los.

Notícies relacionades

De fet, relata que el 27 d’octubre del 2017, abans d’acudir al ple que va aprovar la DUI, ja va deixar un equipatge preparat en una petita motxilla per viatjar fins a París (França), i que en el Parlament tots estaven molt espantats i que ella estava enfadada perquè sabia «que tot era una comèdia, que després ja no es faria res». Ara, passats quatre anys, considera que mentre visqui a Europa, llevat d’Espanya, podrà evitar la presó, i té molt clar que hauran de treballar-ho i molt si la volen «engabiar» perquè no els ho posarà fàcil, avisa.

A més, defensa que, si tots els membres d’aquest govern s’haguessin «exiliat», haurien sigut més forts i la resistència dins de Catalunya també.