Anàlisi de la campanya
Sotsobra en el PP per la fallada en les expectatives a Castella i Lleó
Els populars admeten que es van equivocar al sortir amb la promesa que vorejarien els 40 escons i lamenten haver plantejat una campanya «massa nacional»
La pulla d’Aznar contra Casado i l’error de Casero en la reforma laboral han alimentat la fuga de vots a Vox, segons les dades que maneja Mañueco
Al PP la campanya de les eleccions de Castella i Lleó se li està fent llarga. La tendència de les enquestes publicades i les dades dels sondejos privats que manegen els populars és negativa per a ells i els col·laboradors del candidat a la presidència, Alfonso Fernández Mañueco, ja han detectat diversos errors. El primer que assenyalen és la «mala gestió de les expectatives». Van començar la precampanya amb la polèmica de les macrogranges, dient que farien com Isabel Díaz Ayuso i governarien en solitari, van assegurar que fregarien els 40 escons (la majoria absoluta se situa en els 41), però arribaran al míting de tancament firmant que en treuen 32. I a aquesta fallada en el plantejament general, els populars sumen dos noms que han ajudat a engreixar les bones expectatives de Vox, amb la qual cosa competeixen per l’electorat de dretes: José María Aznar i Alberto Casero, el diputat que va facilitar l’aprovació de la reforma laboral a l’equivocar-se en el vot.
Les paraules de l’expresident del Govern a Valladolid el dissabte 29 de gener (el primer cap de setmana de campanya) van suposar una gerra d’aigua freda per a Pablo Casado i, de retruc, per al mateix Mañueco. Aznar va insinuar en un míting que, si Vox li treu votants al PP, és perquè no hi ha un lideratge amb cara i ulls. L’expresident va intentar arreglar la pulla dos dies després en una entrevista en una ràdio, però el mal ja estava fet, afirmen els que han vist els sondejos diaris que es manegen al quarter general de Mañueco.
Malgrat tot, en aquelles dates, la campanya contra el ministre de Consum, Alberto Garzón, pels seus dubtes sobre la qualitat de de la carn que es produeix a Espanya, encara ocupava la majoria dels discursos dels dirigents populars que feien campanya. Molts arribaven des de Madrid. «I amb discursos impostats i les sabates d’ant», apunta amb sorna un procurador conservador de les Corts.
L’objectiu d’Abascal
Al quarter general de Mañueco, es veu ara com un error haver plantejat una campanya «massa nacional». «No ha pogut frenar Génova en aquest desembarcament. No és [Alberto Núñez] Feijóo, que a les campanyes sempre demana una intervenció mínima de la resta d’Espanya i demana centrar-se en els temes gallecs», afegeix un parlamentari del PP. I es va fer així perquè, trencar el Govern de coalició amb Ciutadans i avançar les eleccions, va ser una cosa pactada amb Casado, desitjós de difuminar el triomf captivador de la presidenta de Madrid el maig passat. «Casado volia un ‘Ayusazo’ i li ha sortit malament. Canviar Ciutadans per Vox, amb el qual sembla que haurà de pactar la investidura, no és una operació brillant», analitzen a la Puerta del Sol. A Génova ja donen per fet que Santiago Abascal farà tot el mal que pugui al líder del PP i, per ara, no tenen clar si aquest objectiu ho podria aconseguir millor des de fora del Govern regional o des de dins, reclamant carteres.
I, després de l’episodi d’Aznar, va arribar dijous, dia 4, la caòtica votació de la reforma laboral en el Congrés. L’esvalot a l’hemicicle i les acusacions de «tupinada» que el mateix Casado va llançar durant diversos dies també van beneficiar Vox, com va comprovar l’equip de Mañueco en els sondejos interns. «Abascal ens treu aquest vot que es fa des de la víscera, de l’emprenyament, del pensar que tots els polítics enganyen i trampegen...», explica el parlamentari popular.
Divendres vinent, a la Fira de Valladolid, Casado i tots els barons que governen autonomies (Feijóo, Ayuso i el murcià Fernando López Miras) acompanyaran Mañueco, que aquest dimecres s’ha enfrontat a l’últim i decisiu debat amb la resta de candidats. Qualsevol nou error del PP abans que s’obrin les urnes pot continuar enfonsant l’ànim dels conservadors al qual, malgrat els errors d’estratègia, totes les enquestes (menys la del CIS) donen com a guanyadors. El 2019, el partit que va treure més escons, en canvi, va ser el PSOE (35), tot i que no va aconseguir convèncer Ciutadans (13) per formar Govern, una cosa que sí que va fer Mañueco (29).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
- Un xàfec desborda la riera de Cadaqués i arrossega cotxes
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un conductor perd el control i atropella set persones al districte de Nou Barris de Barcelona
- Ciència i mirada social Per una investigació amb ànima
- Impostos Missatge de l’Agència Tributària als espanyols amb vivenda en propietat
- El Barça es venja del Baskonia amb un triomf demolidor