Cita amb les urnes

¿Qui guanyarà les eleccions a Castella i Lleó 2022? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides

EL PERIÓDICO i Predi actualitzen les expectatives d’escons i la fórmula de govern més probable fins a la mateixa jornada electoral

¿Qui guanyarà les eleccions a Castella i Lleó 2022? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes prohibides
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les eleccions autonòmiques a Castella i Lleó en marxa, EL PERIÓDICO actualitza aquest diumenge per última vegada el mercat de prediccions Predi per conèixer l’evolució de l’estimació d’escons i la fórmula de govern més probable. Fruit d’un projecte de recerca de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

A més, Predi és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.

¿QUE ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

En l’última actualització, aquest diumenge 13 de febrer, no s’han produït variacions en les últimes 24 hores i el PP continua molt lluny de la majoria absoluta que buscava amb aquest avançament electoral, alhora que la possible suma amb Vox continua estant molt ajustada. Amb les eleccions ja en marxa, Per Âvila i Unió del Poble Lleonès (UPL) són els que estan més a prop de perdre un parlamentari. En canvi, Espanya Buidada i el PSOE són les forces que estan més a prop de guanyar un procurador al Parlament autonòmic.

El PP arriba als comicis a 11 escons de la majoria absoluta (fixada en 41 procuradors) i el candidat Alfonso Fernández Mañueco necessitaria Vox per revalidar la presidència de la Junta de Castella i Lleó. Però aquesta majoria de dretes comença a trontollar, ja que populars i ultres sumarien ara 42 diputats, quan al principi de la sèrie de prediccions van arribar a sumar-ne 45.

Quant a l’esquerra, el PSOE de Luis Tudanca, que va guanyar les eleccions del 2019, retrocediria de forma significativa i no tindria opcions de formar un govern alternatiu. No obstant, l’avantatge del PP sobre el PSOE en aquesta sèrie de prediccions ha caigut de vuit a dos diputats al llarg de la campanya electoral.

El PP encapçala les prediccions amb 30 escons (ara en té 29), un menys que ahir, per tant, se situa a vuit diputats de la majoria absoluta. Aquest llistó el podria superar, de manera ajustada, amb els 12 parlamentaris que Predi augura a Vox (avui en té un), els mateixos que en l’anterior predicció.

Si els ultradretans serien la força que més creixeria a les Corts de Castella i Lleó, la que patiria el daltabaix més gran seria Ciutadans, que un dia més segueix amb un procurador (ara en té 12). El PSOE aconseguiria 28 escons (avui en té 35), els mateixos que ahir, i el seu soci al Govern central, Unides Podem, obtindria tres diputats (ara en té dos), també igual que ahir.

L’hemicicle es completaria amb UPL, que aconseguiria tres parlamentaris (ara en té un), el mateix registre d’ahir, i la irrupció del partit Espanya Buidada, que en el seu primer envit electoral s’adjudicaria tres procuradors, també la mateixa collita que ahir. Una altra marca provincial, Per Àvila, que el 2019 va aconseguir un representant, aconseguiria retenir-lo i mantenir-se al Parlament regional.

Amb aquest repartiment d’escons, Mañueco no tindria marge per esquivar Vox, ja que una hipotètica aliança amb Espanya Buidada, UPL, Ciutadans i Per Àvila es quedaria a tres diputats de la majoria absoluta. De tota manera, aquesta equació seria molt complexa, perquè, per començar, la formació taronja afirma que no tornarà a investir el candidat del PP després d’haver sigut expulsat de l’Executiu regional.

Notícies relacionades

Amb aquestes prediccions, l’escenari postelectoral amb més probabilitats és que Mañueco segueixi al capdavant del Govern autonòmic, i totes les fórmules possibles pugen respecte a ahir. Les opcions que ho faci amb Vox com a soci parlamentari han crescut dos punts i mig en les últimes 24 hores i se situen en el 40,06%, mentre que les opcions que PP i Vox governin en coalició han sumat també dos punts i se situen en el 33,24%, tot i que havien arribat a vorejar el 50% durant la setmana.

La tercera possibilitat que pronostica Predi ja no és que el PP obtingui majoria absoluta, opció que perd tres dècimes més des d’ahir (9,24%), sinó que torna a ser que el socialista Tudanca sigui president. No obstant, les probabilitats d’aquest escenari han retrocedit cinc punts en les últimes 24 hores i es queden en el 9,47%.